Zink supplementen kopen

Zink supplementen kopen om de gezondheid te ondersteunen

Total
0
Deelacties

Zijn zink supplementen iets voor jou? Mogelijk wel! Laten we allereerst eens kijken wat zink is. Zink is een essentiële voedingsstof die cruciaal is voor bijna elk aspect van jouw gezondheid. Zink is het op twee na meest voorkomende sporenmineraal in je lichaam. Alleen ijzer komt vaker voor in het menselijk lichaam.

Zink supplementen, die verkrijgbaar zijn in veel verschillende soorten, worden vaak gebruikt om een reeks aandoeningen te behandelen. Onderzoek toont namelijk aan dat dit mineraal de immuunfunctie kan verbeteren, de bloedsuikerspiegel kan stabiliseren en jouw huid, ogen en hart gezond kan houden.

In dit artikel beschrijven wij de ins en outs met betrekking tot zink supplementen. We zullen nader ingaan op de verschillende soorten zink, de voordelen, de doseringsaanbevelingen en de mogelijke bijwerkingen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Welke zink supplementen soorten zijn er?

Wanneer je op zoek bent naar een zink supplement, dan zul je waarschijnlijk merken dat er veel verschillende soorten beschikbaar zijn. Deze verschillende vormen van zink beïnvloeden de gezondheid op verschillende manieren. Maar welk zink supplement moet je nemen?

De onderstaande soorten kun je in België tegenkomen:

Zinkgluconaat: Als één van de meest voorkomende, vrij verkrijgbare vormen van zink, wordt zinkgluconaat vaak gebruikt in zuigtabletten en neussprays.

Zinkacetaat: Net als zinkgluconaat wordt zinkacetaat vaak toegevoegd aan zuigtabletten om de symptomen van een aandoening (zoals een verkoudheid) te verminderen en het herstelproces te versnellen.

Zinksulfaat: Naast het helpen voorkomen van zinktekort, is aangetoond dat zinksulfaat de ernst van acne vermindert.

Zinkpicolinaat: Sommige onderzoeken suggereren dat jouw lichaam deze vorm beter kan opnemen dan andere soorten zink (zoals zinkgluconaat en zinkcitraat).

Zinkorotaat: Deze vorm wordt gebonden aan vitamine B13 (orotisch zuur) en is één van de meest voorkomende soorten zink in zink supplementen die verkrijgbaar zijn.

Zinkcitraat: Een studie toonde aan dat dit type zink even goed als zinkgluconaat door het menselijk lichaam wordt geabsorbeerd, maar een minder bittere smaak heeft.

Aangezien zinkgluconaat één van de meest beschikbare en kostenbesparende vormen van zink is, kan het een goede optie zijn om je zinkinname te verhogen. Als je echter bereid bent om meer geld uit te geven aan een zink supplement, dan wordt zinkpicolinaat geadviseerd.

Verkrijgbaar in capsule-, tablet- en poedervorm… Het moge duidelijk zijn dat er zijn tal van opties zijn om je dagelijkse dosis zink binnen te krijgen – ongeacht welke soort je kiest. Houd er rekening mee dat neussprays (die zink bevatten) in verband zijn gebracht met reukverlies. Ze moeten daarom worden vermeden.

Zinksuppletie: welke voordelen heeft het?

Voordelen zink supplementen kopenZoals eerder beschreven in dit artikel, is zink van vitaal belang voor veel aspecten van de gezondheid en wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen.

Zink is immers een essentieel mineraal dat tal van lichaamsfuncties bevordert. Ben je benieuwd wat de voordelen van suppletie van zink zijn? Lees dan snel verder.

Supplementen met zink dragen bij aan het immuunsysteem

Veel vrij verkrijgbare voedingssupplementen en natuurlijke remedies bevatten zink vanwege het vermogen om de immuunfunctie te versterken en ontstekingen te bestrijden.

Een analyse van zeven onderzoeken toonde aan dat de beste zink tabletten met 80-92 mg zink de verkoudheidsduur tot 33% kunnen verkorten. Zink kan ook werken als een natuurlijke antioxidant; het helpt ontstekingen te verminderen en beschermt tegen chronische aandoeningen (zoals hartaandoeningen), kanker en diabetes.

Een studie bij 50 oudere volwassenen wees uit dat het nemen van 45 mg zinkgluconaat gedurende een jaar verschillende ontstekingsmarkers verminderde en de frequentie van infectie reduceerde.

Zink helpt je lichaam met het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel

Zink staat bekend om zijn rol bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het bevorderen van de insulinesecretie. Insuline is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het transport van suiker vanuit je bloedbaan naar de weefsels in het menselijk lichaam. Sommige onderzoeken suggereren dat zink de gevoeligheid van jouw lichaam voor insuline kan verbeteren.

Een andere studie meldde dat zink supplementen effectief waren bij het verbeteren van de bloedsuikerspiegel op zowel de korte als de lange termijn bij mensen met diabetes.

Ander onderzoek toont aan dat de insulineresistentie verminderd kan worden met behulp van zink. Dit kan het vermogen van je lichaam verbeteren om insuline op een efficiëntere manier te gebruiken.

De relatie tussen zink supplementen en acne

Zink supplementen worden vaak gebruikt om de gezondheid van de huid te bevorderen en om veelvoorkomende huidaandoeningen – zoals acne – te behandelen.

Zinksulfaat is vooral nuttig gebleken voor het verminderen van de symptomen van ernstige acne.

Een onderzoek van 3 maanden bij 332 mensen wees uit dat het innemen van 30 mg elementair zink – een term die verwijst naar de werkelijke hoeveelheid zink in een supplement – effectief was bij de behandeling van inflammatoire acne.

Zink supplementen hebben daarnaast vaak de voorkeur boven andere behandelmethoden, omdat ze zowel goedkoop als effectief zijn en veel minder bijwerkingen veroorzaken.

Het kopen van zink ter ondersteuning van het hart

Hartaandoeningen vormen een ernstig gezondheidsprobleem. Ze zijn namelijk verantwoordelijk voor ongeveer 33% van de sterfgevallen wereldwijd.

Sommige onderzoeken tonen aan dat het nemen van zink verschillende risicofactoren voor hartaandoeningen kan verbeteren en zelfs de triglyceriden- en cholesterolwaarden kan verlagen.

Een overzicht van 24 onderzoeken wees uit dat zink supplementen hielpen de niveaus van het “slechte” LDL-cholesterol te verlagen. Dit zou mogelijk kunnen helpen bij het voorkomen van hartaandoeningen.

Bovendien toonde één onderzoek bij 40 jonge vrouwen aan dat hogere zinkinnames verband hielden met een lagere systolische bloeddruk (ofwel de bovendruk). Onderzoek naar de effecten van supplementen op de bloeddruk is echter beperkt.

Zink gebruiken en netvliesveroudering

Netvliesveroudering (ook wel “macula degeneratie“ genoemd) is een veelvoorkomende oogziekte en betreft één van de belangrijkste oorzaken van het verlies van gezichtsvermogen wereldwijd.

Zink supplementen worden vaak gebruikt om de progressie van leeftijdsgebonden macula degeneratie te vertragen en het netvlies te beschermen tegen het verlies van gezichtsvermogen en blindheid.

Een onderzoek onder 72 mensen met macula degeneratie toonde aan dat het dagelijks innemen van 50 mg zinksulfaat gedurende drie maanden de progressie van deze ziekte vertraagde.

Andere studies suggereerden echter dat zink supplementen mogelijk geen significante zichtverbeteringen opleveren en moeten worden gecombineerd met andere behandelingsopties om de gewenste resultaten te maximaliseren.

Welke dosering zink per dag?

De hoeveelheid zink die je per dag moet nemen, hangt af van het soort zink, aangezien ieder supplement een andere hoeveelheid elementair zink bevat (ofwel de werkelijke hoeveelheid zink).

Zinksulfaat bestaat bijvoorbeeld voor ongeveer 23% uit elementair zink, dus 220 mg zinksulfaat komt overeen met ongeveer 50 mg zink. De werkelijke hoeveelheid staat meestal op het etiket van je supplement vermeld, zodat je gemakkelijk kunt bepalen hoeveel je moet nemen om aan jouw dagelijkse behoefte te voldoen.

Voor volwassenen is de aanbevolen dagelijkse dosering meestal 7-12 mg elementair zink, aldus een pagina over zink van het Voedingscentrum.

Hogere doses worden ingezet voor de behandeling van bepaalde aandoeningen, waaronder acne, diarree en luchtweginfecties. Vanwege de mogelijke bijwerkingen die gepaard gaan met overmatig zinkgebruik, mag de bovengrens van 25 mg per dag niet zonder medisch toezicht overschreden worden.

Is dit mineraal veilig en kent het bijwerkingen?

Zink supplementen gebruiken gezondheidWanneer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in acht genomen wordt, kunnen zink supplementen een veilige en effectieve manier zijn om je zinkinname te verhogen en verschillende aspecten van je gezondheid te verbeteren.

Desalniettemin wordt verkeerd gebruik van een zink voedingssupplement in verband gebracht met bijwerkingen, waarbij je kunt denken aan misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. Daarnaast kan een overschrijding van 25 mg elementair zink per dag griepachtige symptomen veroorzaken, zoals koorts, hoesten, hoofdpijn en vermoeidheid.

Uit onderzoek is alsmede gebleken dat zink het vermogen van jouw lichaam om koper te absorberen kan verstoren, wat na verloop van tijd kan leiden tot een tekort aan dit belangrijke mineraal.

Bovendien is aangetoond dat zink supplementen de opname van bepaalde antibiotica verstoren, waardoor hun effectiviteit vermindert als ze tegelijkertijd worden gebruikt.

Om het risico op bijwerkingen te verkleinen, houd je jezelf aan de aanbevolen dagelijkse dosering en vermijd je het overschrijden van de aanvaardbare bovengrens van 25 mg per dag. Overleg altijd eerst met je huisarts of een diëtist alvorens je start met het gebruik van een zink supplement. Wanneer je na inname van een zink supplement negatieve bijwerkingen ervaart, verlaag dan de dosering en overweeg om je arts te raadplegen als de symptomen aanhouden.

Zink supplementen kopen en gebruiken samengevat

Zink betreft een mineraal dat van onmiskenbaar belang is voor een goede gezondheid.

Dagelijkse suppletie van 7–12 mg elementair zink kan de immuniteit, de bloedsuikerspiegel en de gezondheid van ogen, hart en huid verbeteren. Zorg ervoor dat je de bovengrens van 25 mg elementair zink per dag niet overschrijdt.

De bijwerkingen van zink zijn onder meer spijsverteringsproblemen, griepachtige symptomen, een reductie van koperopname en een verminderde effectiviteit van antibiotica.

Zink supplementen zijn in België makkelijk verkrijgbaar. Je kunt ze online bestellen, maar ook kopen bij de apotheek en bij een plaatselijke gezondheidswinkel. Bovendien zijn er, wanneer je de zinkinname via jouw dieet wilt verhogen, veel voedingsmiddelen die rijk aan dit mineraal zijn. Denk bijvoorbeeld aan noten, zaden, peulvruchten, vlees, zeevruchten en zuivelproducten.

1 reactie
Een reactie achterlaten

Schrijf Je In En Ontvang 25% Korting

Onze supplementen winkel wordt binnenkort gelanceerd! Om dat te vieren, geven wij jou 25% korting op je bestelling. Wees er als eerste bij en meld je onderstaand aan voor onze nieuwsbrief.

Dit Vind Je Wellicht Ook Interessant