Supplementen kopen

Supplementen kopen? Onze 5 tips helpen jou daarbij

Total
0
Deelacties

Supplementen kopen kan lastig zijn. Voedingssupplementen kom je namelijk overal tegen – je vindt ze in de supermarkt, de drogist, de apotheek en online. De keuzemogelijkheden zijn dus enorm wanneer het aankomt op het kopen van voedingssupplementen.

Multivitaminen, afzonderlijke voedingsstoffen, vezels, mineralen, vetzuren, antioxidanten, extracten, hulpmiddelen voor gewichtsverlies – zelfs eiwitpoeders en sommige energiedrankjes worden geclassificeerd als een voedingssupplement.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Supplementen kopen: Hier moet je op letten

Tegenwoordig is supplementen kopen niet makkelijk. Hoewel supplementen tot op zekere hoogte worden gereguleerd door Belgische overheidsinstanties, is het aan de supplementfabrikanten om veilige supplementen te leveren. De NVWA treedt meestal pas op nadat er een probleem is vastgesteld.

Het kopen van supplementen hoeft in principe niet heel lastig te zijn wanneer je rekening houdt met een aantal tips. Deze tips, met betrekking tot voedingssupplementen kopen, worden gekenmerkt door veilige en verantwoorde keuzes maken en jezelf de juiste vragen stellen.

Door gaandeweg het proces omtrent supplementen kopen te weten welke actie je moet ondernemen, zal je binnen een handomdraai de juiste supplementen vinden ter verbetering van jouw gezondheid.

Wees een slimme shopper. Lees snel verder, want hier zijn onze top vijf tips voor het kiezen en het kopen van supplementen.

1. Weet waarom je een supplement wilt gebruiken

Kopen van supplementenWelke supplementen moet ik nemen? Wellicht heb je jezelf die vraag weleens gesteld, bijvoorbeeld toen je van plan was om over te gaan tot supplementen kopen. Dan ben je niet de enige.

Om antwoord te kunnen geven op die vraag, is het noodzakelijk om te weten waarom je een bepaald supplement nodig hebt.

Voedingssupplementen kunnen het beste worden gebruikt om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo kun je als sporter bijvoorbeeld gezonde eiwitshakes kopen om jouw lichaam te voorzien van genoeg eiwitten.

Maar er zijn momenten waarop bepaalde supplementen worden gebruikt om specifieke gezondheidsproblemen te behandelen, zoals calcium en vitamine D voor osteoporose of ijzer voor bloedarmoede.

In dit soort gevallen heeft jouw zorgverlener waarschijnlijk al uitgelegd hoeveel je moet innemen. En misschien heeft de zorgverlener ook suggesties voor bepaalde merken gegeven. Dit biedt logischerwijs handvatten gedurende het proces omtrent voedingssupplementen kopen.

Als je denkt dat je één of meerdere gezondheidsredenen hebt, waar het noodzakelijk voor is om bepaalde supplementen te nemen, dan moet je eerst contact opnemen met je zorgverlener. Het is namelijk niet verstandig om zelf een diagnose te stellen.

Stel, je kunt ’s nachts niet goed slapen en wilt daar iets tegen doen. Dan kun je met jouw huisarts of een diëtist achterhalen welke nachtrust supplementen je zou kunnen gebruiken voor het verkrijgen van een betere nachtrust.

Ook wanneer je doel is om supplementen te nemen ter preventie van ziekte, dan wil je dit wellicht ook bespreken met een arts of diëtist. Het beste is om de benodigde voedingsstoffen uit een gevarieerd en gezond dieet te halen. Ofwel, supplementen kopen zou je dus alleen moeten doen wanneer je dieet aangevuld dient te worden met bepaalde voedingsstoffen.

2. Lees de informatie op de supplement etiketten zorgvuldig

Supplement etiketten zijn ontworpen om op te vallen, zodat je eerder besluit om een supplement te kopen. En hoewel supplementfabrikanten specifieke regels over gezondheidsclaims moeten volgen, zie je wellicht een supplement waarvan de fabrikant gouden bergen belooft.

Geloof niet alles wat er op een etiket vermeld staat. Wanneer het gaat om supplementen kopen en gezondheidsclaims: als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Houd daar dus rekening mee gedurende het kopen van supplementen.

Kijk naast de claims op de verpakking dus eveneens kritisch naar het etiket en de tabel met ingrediënten. Deze tabel geeft je namelijk een idee van hetgeen er in de verpakking zit en hoeveel je per dag van het desbetreffende supplement moet gebruiken.

Daarnaast is het handig om, voorafgaand aan supplementen kopen, de naam en de contactgegevens van de fabrikant te weten en (online) op te vragen. Die gegevens staan alsmede vermeld op het etiket.

3. Let op de ingrediënten voorafgaand aan supplementen kopen

Voedingssupplementen kopen informatieLaten we zeggen dat je een fles vitaminen wilt kopen. Je gaat naar de winkel en je ziet een fles met alleen vitamine C, nog een fles vitamine C met immuun-ondersteunende kruiden én een fles vitamine C met dit, dat en van alles en nog wat. Zijn die extra toevoegingen daadwerkelijk nuttig?

Die extra ingrediënten lijken misschien een goed idee, maar hoe meer ingrediënten, hoe groter de kans op ongewenste bijwerkingen. Begin daarom, wanneer supplementen kopen iets is wat je overweegt, alleen met de vitamine of het mineraal dat je wilt gebruiken – ofwel zonder extra toevoegingen.

Het kopen van supplementen moet je op een slimme manier doen. Met andere woorden, koop niet meer van een supplement dan je daadwerkelijk nodig hebt – vooral met oog op extra ingrediënten die voor jou overbodig zijn.

4. Koop voedingssupplementen van een betrouwbaar merk

Er zijn een aantal bekende supplementen merken die je al jaren ziet. Die bestaan naar alle waarschijnlijkheid al heel lang, dus is de kans groot dat ze kwalitatief hoogwaardige producten fabriceren.

Wanneer je winkelt bij een drogist of een natuurvoedingswinkel, moet je iemand om advies kunnen vragen. Maar wanneer je naar de supermarkt gaat, sta je er alleen voor.

Zoek in dat geval naar producten die getest zijn door één of meerdere onafhankelijke partijen. Deze partijen garanderen niet dat een product veilig of effectief is, maar ze geven aan dat het op kwaliteit is getest. De kans op supplementen kopen die veilig zijn wordt daarmee dus vergroot.

Naast het achterhalen of een merk goed bekend staat, is het daarnaast belangrijk om te kijken of een winkel die supplementen verkoopt betrouwbaar is en eerlijk zaken doet – zeker wanneer je online supplementen wilt bestellen. We zoomen daar in de volgende alinea nader op in.

5. Wil je online supplementen kopen? Evalueer eerst de site

Waar kun je supplementen kopen? Een goede vraag! Je kunt niet alleen een bezoek aan de plaatselijke drogist of reformzaak brengen, want zoeken op het web naar supplementen online kopen zal allerlei websites opleveren. Van officiële supplementenwebsites tot discounter webshops tot websites die producten verkopen die waardeloos zijn.

Zoveel aanbieders kunnen verwarrend zijn gedurende het kopen van supplementen. We hebben het al eerder in dit artikel beschreven, maar val niet voor websites die gouden bergen beloven.

Zoek idealiter naar sites met actuele, correcte informatie (met referenties) en met gemakkelijke toegang tot contactinformatie. Op die manier kun je met een gerust hart supplementen online kopen.

Neem ten slotte contact op met jouw zorgverlener voordat je overgaat tot supplementen kopen en gebruiken. Het aanschaffen van voedingssupplementen dient namelijk op een veilige en verantwoorde manier te gebeuren.

Contacteer dus eerst jouw huisarts of diëtist; zeker wanneer je:

  1. Zwanger bent of borstvoeding geeft
  2. Een operatie moet ondergaan
  3. Specifieke dan wel ernstige gezondheidsproblemen hebt
  4. Medicijnen op recept gebruikt

Denk afgezien van voedingssupplementen kopen ook aan deze zaken

Goede supplementen bestellen en gebruikenAfgezien van het kopen van supplementen, zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen om jouw gezondheid te verbeteren. Wanneer je jezelf richt op voedingssupplementen kopen, wees jezelf er dan van bewust dat het enkel ter aanvulling op een goede nachtrust, gezonde voeding en voldoende beweging moet dienen.

Tezamen vormen deze zaken het fundament van een gezond en vitaal leven. Een goede nachtrust is immers cruciaal om overdag gefocust te zijn en jezelf energiek te voelen. Als je moeite met slapen hebt, dan kun je ervoor kiezen om jezelf te richten op supplementen kopen die specifiek bedoeld zijn voor het verbeteren van jouw slaap, zoals verschillende nachtrust supplementen.

Over dieet gesproken… Een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet zou feitelijk gezien de basis van jouw gezondheid moeten zijn. Voedingssupplementen kopen en gebruiken zou je dus enkel moeten overwegen als jouw basisvoeding op orde is. Het eten van gezonde voeding is namelijk de voornaamste manier om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Tevens kun je jezelf focussen op het verkrijgen van genoeg lichamelijke beweging per dag. Dit kun je op verschillende manieren bewerkstelligen. Denk bijvoorbeeld aan fitnessen, hardlopen, maar ook aan wandelen. Aangezien dit soort lichamelijke activiteiten veel van het menselijk lichaam vergen, kun je overwegen om over te gaan tot supplementen kopen voor een sneller herstel van jouw lichaam.

Samenvatting van het kopen van supplementen

Voedingssupplementen aanschaffen tipsIn dit artikel hebben wij 5 tips beschreven die betrekking hebben op het kopen van supplementen. Veel mensen die voedingssupplementen kopen overwegen, vragen zich namelijk af welke supplementen zij moeten kiezen, waar zij een supplement kunnen kopen, en waarom ze één of meerdere voedingssupplementen zouden moeten gebruiken.

Gelukkig zijn er meerdere instanties in België die veel informatie verschaffen met betrekking tot de veiligheid van voedingssupplementen. Toch is het verstandig om kritisch te blijven en zelf onderzoek te doen naar supplementmerken.

Beter gezegd: Zoals bij veel dingen in het leven, is het tijdens het kopen van supplementen belangrijk om je gezond verstand te gebruiken. Het is daarom een goed idee om jezelf een aantal vragen te stellen:

  1. Zijn de claims op de verpakking van een supplement niet te mooi om waard te zijn?
  2. Welke supplementen moet ik nemen?
  3. Waar kan ik onafhankelijke informatie vinden over bepaalde voedingssupplementen?
  4. Waar kan ik supplementen kopen?

Dit zijn enkele van de vele vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen welke supplementen je het beste kunt kopen. Heb je antwoord gekregen op die vragen en ben je jezelf bewust van de voor- en de nadelen van een bepaald voedingssupplement? Dan kun je overgaan tot het daadwerkelijke voedingssupplementen kopen.

Tot slot heb je in dit artikel kunnen lezen dat er meer factoren van belang zijn dan enkel het gebruikmaken van een supplement. Zo spelen een goede nachtrust, gezonde voeding en voldoende beweging ook een belangrijke rol bij het verkrijgen van een goede gezondheid. Supplementen kopen is dus slechts één van de vele dingen die je kunt doen om beter in je vel te zitten.

Een reactie achterlaten

Schrijf Je In En Ontvang 25% Korting

Onze supplementen winkel wordt binnenkort gelanceerd! Om dat te vieren, geven wij jou 25% korting op je bestelling. Wees er als eerste bij en meld je onderstaand aan voor onze nieuwsbrief.

Dit Vind Je Wellicht Ook Interessant