Welke vitamines heb ik nodig?

Welke vitamines heb ik nodig? Kom daarachter met onze 3 tips

Total
0
Deelacties

Wanneer je op je voeding begint te letten, vraag je je waarschijnlijk af ‘Welke vitamines heb ik nodig?’ Je ziet online namelijk heel veel artikelen over welke voeding je moet eten, maar bijna nooit welke vitamines ze bevatten die de voedingsmiddelen zo belangrijk maken. Bovendien is ieder lichaam anders, waardoor je andere behoeften hebt qua vitaminen dan een ander.

In dit artikel kijken we naar de manieren hoe je er achter komt welke vitamines je nodig hebt en van welke vitamines men vaak een tekort heeft.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Welke vitamines heb ik nodig? Zo kom je daarachter!

Vitamines die je nodig hebtElk persoon is anders, leeft anders en heeft daardoor andere behoeften wanneer het aankomt op voedingsstoffen. Er is daarom ook geen één formule met welke vitamines je nodig hebt voor een gezond leven. Toch adverteren veel sites op bepaalde leeftijdsgroepen of geslachten. Dit is niet zonder reden, bepaalde vitaminetekorten komen meer voor in deze groepen. Dat betekent echter niet dat jij daar ook last van zal hebben. Om te weten welke vitamines je nodig hebt, is het handiger om dat zelf uit te zoeken zodat je een persoonlijk resultaat hebt.

1. Houd de inname van vitamines bij

Soms denken we dat we meer dan genoeg vitamines binnen krijgen, maar blijkt het tegenovergestelde. Om er achter te komen of je voldoende binnenkrijgt, kan je het beste een tijdje je voeding bijhouden. Dit kan je handmatig doen, of via een app. Doordat je alles opschrijft wat je eet, en de porties daarvan, zie je ook gelijk hoeveel milligram je van een bepaalde vitamine binnenkrijgt. Als blijkt dat je een vitamine tekort komt, kan je gelijk een aanpassing maken in je voedingspatroon.

2. Test je bloed op de waarde van vitamines

Veel huisartsen doen bloedtesten wanneer je wil weten of de waarde van je vitamines in orde is. Je kan je op allerlei verschillende mineralen en vitaminen laten testen. Wanneer je de resultaten krijgt, hoor je ook gelijk waar je mogelijk een tekort hebt en hoe je dit tekort kan inhalen.

3. Welke vitamines heb ik nodig? Kijk naar je symptomen

Soms heb je het idee dat je mogelijk al een tekort hebt. In dat geval kan het geen kwaad om, voor je naar de huisarts gaat, te kijken naar je symptomen. Waar heb je opeens last van? Met welke vitaminetekorten komt dit overeen? Als je denkt de boosdoener gevonden te hebben, kan je dit door een huisarts laten bevestigen.

Welke vitamines heb ik nodig? Veelvoorkomende vitaminetekorten

Multivitaminen tegen een vitaminetekortIn Nederland komen niet zo veel vitaminetekorten voor. De meeste van onze voedingsmiddelen bevatten namelijk genoeg vitamines en mits je gezond eet, krijg je deze allemaal binnen. Toch zijn er bepaalde vitamines waarbij de kans op een tekort vaker voorkomt dan bij anderen. Daarom hebben we deze alvast voor je op een rij gezet en vertellen we ook gelijk waar deze vitamine veel in voorkomt.

1. Vitamine D als essentiële vitamine

Deze vitamine maakt ons lichaam zelf aan uit zonlicht en kan je halen uit dierlijke melkproducten en vette vis. Vitamine D speelt een grote rol in allerlei lichamelijke processen en is daarom erg belangrijk.

2. Vitamine B12 is onmisbaar

Vitamine B12 haal je voornamelijk uit vleesproducten waarvan het dier gras heeft gegeten, melk en kaas. Veel veganistische producten bevatten tegenwoordig ook vitamine B12, zoals sojadrink en plantaardige kaas.

3. Magnesium – geen vitamine maar een mineraal

Je kan magnesium in groene bladgroenten vinden, zoals spinazie en kool. Ook zit het veel in noten, zaden en peulvruchten.

4. IJzer is ook erg belangrijk

Een ijzertekort komt nog redelijk vaak voor. Je haalt ijzer uit gedroogde steenvruchten, zoals abrikozen, maar ook uit rood vlees en groene bladgroenten.

5. Voorkom een tekort aan foliumzuur

Foliumzuur is voornamelijk belangrijk voor mensen die zwanger willen raken, maar ook hier komt een tekort redelijk vaak voor. Foliumzuur zit in groene bladgroenten, noten, bonen en vette vruchten zoals avocado’s.

Een reactie achterlaten

Schrijf Je In En Ontvang 25% Korting

Onze supplementen winkel wordt binnenkort gelanceerd! Om dat te vieren, geven wij jou 25% korting op je bestelling. Wees er als eerste bij en meld je onderstaand aan voor onze nieuwsbrief.

Dit Vind Je Wellicht Ook Interessant