Eet jezelf gelukkig voeding

Eet jezelf gelukkig: 6 soorten voeding die daaraan bijdragen

Total
0
Deelacties

Eet jezelf gelukkig is voor velen nog een onduidelijk begrip. We willen allemaal goed in ons vel zitten. De een wordt gelukkig van veel geld, de ander juist van veel vrienden. Toch hebben we allemaal een ding gemeen: wat en hoe we eten bepaalt deels ons geluk. Het gaat daarbij niet om geluk wanneer je bijvoorbeeld de loterij zou winnen, maar geluk in de zin van jouw gemoedstoestand en hoe jij jezelf voelt. Het is daarom ook geen verrassing dat, wanneer je veel junkfood eet, je jezelf daarna vaak niet zo lekker en gelukzalig voelt.

Niet veel mensen weten waarom en hoe eten ons beïnvloedt; daarom is het belangrijk om elkaar hierover te informeren. Om die reden hebben wij dit artikel geschreven, bestaande uit informatie over de relatie tussen eten en onze darmflora, en de invloed die het op ons humeur heeft. Daarnaast geven wij een aantal “eet jezelf gelukkig met voeding”-tips. Op die manier zit je binnenkort lekkerder in je vel dankzij de juiste lekkere en gezonde voeding!

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Eet jezelf gelukkig: Zo houdt eten verband met jouw humeur

Eet jezelf gelukkig met gezonde voeding
Jezelf gelukkig eten met gezonde voeding

Natuurlijk is het niet zo dat eet jezelf gelukkig op alle gebieden geldt. Je kan met eten niet gelijk een depressie tegengaan en een kop soep maakt je niet direct minder boos. Eten heeft indirect meer invloed op ons humeur en de achterliggende reden is minder ingewikkeld dan het in eerste instantie lijkt.

Alles wat je eet, wordt door je lichaam verwerkt. De grotere voedingsstoffen, ook wel macro’s genoemd, voeden jouw lichaam en voorzien jou van energie. Dit zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Voedsel bestaat echter uit meer dan alleen deze stoffen. Zo heb je daarnaast nog verschillende vitaminen en mineralen, zouten, vezels, en meer. De vitaminen en mineralen spelen de grootste rol in het beïnvloeden van je humeur, maar alle andere voedingsstoffen spelen daar eveneens een rol in. Eet jezelf gelukkig is dus een heel letterlijk begrip!

Het voedsel dat je eet, wordt voornamelijk in je darmen verwerkt. Alle goede en slechte voedingsstoffen worden daar opgenomen en verspreid door je lichaam. Eén van de stoffen die je darmen produceren, is serotonine. Dit is een hormoon wat je humeur, pijngrens, hongergevoel en slaap reguleert.

De aanmaak van serotonine wordt beïnvloed door je darmflora en je darmflora wordt op zijn beurt weer beïnvloed door de voeding die je eet. Wanneer je veel goede voedselbronnen binnenkrijgt, zal er meer serotonine worden aangemaakt, waardoor je eerder een “eet jezelf gelukkig”-moment ervaart. Eet je echter veel voedingsmiddelen met slechte voedingsstoffen? Dan zullen je darmen logischerwijs minder serotonine aanmaken.

Tevens heeft voeding op andere manieren invloed op je humeur en gevoel. Wanneer je bijvoorbeeld veel suikers eet, gaat je bloedsuikerspiegel omhoog en heb je gedurende een korte tijd meer energie. Dit voelt voor een korte periode natuurlijk heel fijn.

Wat minder fijn is, is dat je bloedsuikerspiegel snel weer daalt, omdat de suikers maar kortstondig in je bloed blijven. Tijdens deze daling ervaar je een zogenoemde dip. Je voelt je vermoeider en hebt meer behoefte aan suikers (om terug te komen op het eerdere energieniveau).

Zo zijn er nog meer effecten van verschillende voedselsoorten op jouw gemoedstoestand. Daar gaan we later in dit artikel nader op in.

Er zijn verschillende oorzaken die jouw darmflora beïnvloeden

Jezelf gelukkig eten voedingssoorten
Relatie tussen voeding en jouw darmflora

Eet jezelf gelukkig werkt op meerdere gebieden. Zoals hierboven al genoemd werd, speelt je darmflora een grote rol in hoe je je voelt wanneer je hebt gegeten.

Dit werkt tegelijkertijd deels andersom: ook hetgeen jij binnenkrijgt heeft effect op je darmflora. Zo zijn er verschillende zaken die je darmflora negatief kunnen beïnvloeden. Dit resulteert uiteindelijk in een verslechterd humeur.

Onderstaand beschrijven wij daarom welke factoren jouw darmen aantasten. Zo kun je niet alleen jezelf gelukkig eten; daarnaast kun je deze factoren zien te beperken of te vermijden ter verbetering van jouw gemoedstoestand.

Medicijngebruik en de darmgezondheid

Er zijn verschillende soorten medicijnen, zoals antibiotica, die schadelijke bacteriën doden. Desalniettemin kunnen zij geen duidelijk onderscheid maken tussen de goede bacteriën en de slechte bacteriën, waardoor beide versies worden gedood.

Dit verstoort de balans van je darmflora, waardoor je meer last kan krijgen van maag- en darmproblemen. Eet jezelf gelukkig door wat probiotica te nemen in dit geval. Een kwalitatief hoogwaardig probioticum verbetert immers jouw darmflora.

Daarnaast zijn er medicijnen, zoals antidepressiva, die de aanmaak en het transport van serotonine verstoren. Hierdoor kan je zowel last van darmklachten krijgen, evenals een verstoord humeur ervaren.

Mentale en fysieke stress

Het is normaal om zenuwachtig te zijn voor een tentamen of een belangrijk gesprek met je baas of familielid. Veel mensen krijgen dan al snel last van gasvorming of een opgeblazen gevoel. Langdurige stress verstoort echter ook je darmflora, hetgeen tot langdurige problemen kan leiden.

Ongebalanceerd en ongezond dieet

Het is helemaal prima om voorkeuren te hebben wat betreft je maaltijden. Zo prefereren sommigen een maaltijd bestaande uit enkel licht verteerbaar eten. Maar wanneer je langdurig een te eenzijdig en ongebalanceerd dieet eet, heeft dit negatieve effecten op jouw lichaam.

Denk daarbij aan te weinig vitaminen of een gebrek aan voldoende vezels wegens een vezelarm dieet. Je darmen krijgt op die manier te weinig goede voedingsstoffen binnen, waardoor zij niet meer naar behoren hun werk kunnen doen.

Tevens wordt er minder serotonine aangemaakt, wat je merkt aan je gemoedstoestand. Met andere woorden, eet jezelf gelukkig door een betere balans aan te brengen in de voedingsstoffen die je binnenkrijgt.

Chronische en tijdelijke ziektes

Er zijn zowel chronische als tijdelijke ziektes die van invloed kunnen zijn op je darmflora. De ziekte van Crohn is daar een goed voorbeeld van. Deze ziekte manifesteert zich in je darmen.

Bij de ziekte van Crohn heb je vrijwel constante ontstekingen in je darmen, waardoor je last kunt krijgen van je stoelgang en kramp. Alsmede is je immuunsysteem constant actief in je darmen, waardoor zowel goede als slechte bacteriën worden aangevallen.

Dit zorgt ervoor dat jouw darmflora niet optimaal kan functioneren. Andere ziektes waarbij dit eveneens het geval is, zijn het prikkelbaar darmsyndroom (PDS) en Colitis Ulcerosa.

Er zijn nog meer ziektes die ertoe kunnen leiden dat jouw darmflora in slechte zin beïnvloed wordt, maar de bovengenoemde ziektes komen het meeste voor.

Eet jezelf gelukkig met deze soorten voeding

Gelukkig eten met lekkere voeding
Lekkere en gezonde voeding eten verhogen het geluk

Gelukkig kunnen wij zelf invloed uitoefenen op hoe we ons voelen door middel van eten. Een gebalanceerd dieet zorgt er namelijk al snel voor dat onze darmen in optimale gezondheid verkeren. Wanneer dit het geval is, kan je darmflora beter zijn werk doen en voel je je zowel lichamelijk als mentaal beter.

Wil jij jouw darmen een handje helpen met behulp van het eten van de juiste voeding? Lees dan snel verder. Eet jezelf gelukkig en de onderstaande 6 voedingssoorten gaan immers hand in hand!

1. Het effect van groene thee op jouw hersenen

Groene thee bevat ontzettend veel antioxidanten die helpen om ontstekingen in je lichaam tegen te gaan – zo ook in je darmen. Daarnaast bevat groene thee cafeïne, L-theanine en EGCG (epigallocatechinegallaat).

Deze stoffen hebben een positief effect op je hersenen. Ze zorgen er namelijk voor dat de verbindingen tussen de hersenzenuwen beter verlopen. Vooral het zogeheten “matcha poeder” bevat veel antioxidanten en EGCG, waardoor deze thee steeds populairder wordt.

Houd je niet van thee? Eet jezelf gelukkig met een lekkere matcha cake of taart, deze zijn om van te smullen!

2. Koffie voor meer energie

Eet jezelf gelukkig? Jezelf gelukkig drinken kan ook! Goed nieuws voor alle koffieliefhebbers, aangezien koffie ervoor kan zorgen dat je beter in je vel zit. Cafeïne heeft meerdere invloeden op je hersenen. Het blokkeert het stofje “adenosine”, wat gewoonlijk zorgt voor een slaperig gevoel.

Alsmede stimuleert het de aanmaak van serotonine en dopamine. Je bent energieker, voelt je blijer en hebt meer motivatie om dagdagelijkse werkzaamheden te volbrengen. Het is niet voor niets dat koffie gezien wordt als hét hulpmiddel om wakker te worden.

Het is echter wel belangrijk om niet teveel koffie te drinken, aangezien grote hoeveelheden cafeïne juist averechtse effecten kunnen hebben. De aanbevolen hoeveelheid cafeïne is 400mg per dag per volwassene.

3. Probiotica ter ondersteuning van jouw darmen

Probiotica is een heel handig en effectief hulpmiddel voor je darmflora en humeur. Eet jezelf gelukkig met een hoogwaardig probioticum! Probiotica bevatten namelijk allemaal bacteriën die goed zijn voor je darmen. Deze bacteriën helpen je darmen om eten beter te kunnen verwerken en voorkomen ontstekingen.

Wanneer je darmflora optimaal functioneert, is het voor jouw lichaam makkelijker om serotonine aan te maken, waardoor dit hormoon in voldoende mate naar je hersenen gestuurd wordt. Probiotica komt van nature voor in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt en kombucha, maar je kan eveneens gebruikmaken van hoogwaardige supplementen.

Deze supplementen bevatten probiotica in grotere hoeveelheden, waardoor je in veel gevallen sneller de positieve effecten zult bemerken dan wanneer je alleen gefermenteerde voedingsmiddelen eet.

4. Eet jezelf gelukkig met pure chocolade

Van welk eten word je gelukkig? Chocolade, aldus velen! Naast het gegeven dat chocolade door tal van mensen lekker gevonden wordt, is pure chocolade eveneens goed voor je gemoedstoestand. Het bevat immers erg veel antioxidanten die ervoor zorgen dat je bloedcirculatie verbetert.

Daarnaast bevat pure chocolade het mineraal magnesium. Dit mineraal staat erom bekend dat het je slaapritme kan verbeteren en dat het symptomen van depressie verzwakt. Kortom, eet jezelf gelukkig met pure chocolade!

Ook hierbij is het belangrijk om niet teveel chocolade te eten, omdat je dieet wel gebalanceerd moet blijven.

5. Ook paddenstoelen zijn erg heilzaam

Paddenstoelen zitten boordevol goede voedingsstoffen. Zo bevatten ze veel selenium: een mineraal dat symptomen van stress en depressie kan verminderen.

Tevens zijn paddenstoelen een van de weinige voedingsbronnen waar vitamine D van nature in voorkomt. Eet jezelf gelukkig met een lekkere paddenstoelensoep, of een heerlijke stoof. Vitamine D is van grote invloed op onze gemoedstoestand en het is ook de reden dat mensen vaak last krijgen van een winterdepressie: ze krijgen niet genoeg vitamine D binnen.

Een onderzoek onder 11 miljoen Amerikanen heeft uitgewezen dat mensen die meer vitamine D aan hun dieet toevoegen, minder last van depressieve klachten hadden.

6. Eet jezelf gelukkig dankzij groenten en fruit

Groenten en fruit eten heeft veel invloed op je gezondheid en humeur. Eet jezelf gelukkig met deze gezonde voeding! Zo bevatten ze allerlei soorten vitaminen en mineralen die een positieve invloed hebben op je lichamelijke en mentale gezondheid.

Daarnaast zitten er vaak veel vezels in groenten en fruit. Deze vezels zijn goed voor je darmflora, waardoor er vanuit je darmen weer meer serotonine geproduceerd kan worden.

Bovendien kan je met deze vezelrijke voeding veel verschillende smaakvolle en lekkere recepten maken. Lust je een groente- of fruitsoort niet? Dan zijn er nog tientallen andere soorten groenten en fruit om te proberen.

Samenvatting: Eet jezelf gelukkig met gezonde voeding

Eten om jezelf gelukkiger te maken
Samen lekker koken en gezond eten

Eet jezelf gelukkig is niet moeilijk, maar je moet wel weten welke soorten voeding een goede invloed op je lichaam uitoefenen.

De voedingsstoffen uit je maaltijden hebben namelijk niet alleen invloed op je hersenen, maar ook op je darmen. In je darmen wordt het grootste gedeelte van serotonine aangemaakt.

Dit is een hormoon wat zorgt voor een goed slaapritme en een vrolijk gevoel. Helaas zijn er eveneens factoren die een negatieve invloed hebben op je humeur, zoals ziektes, bepaalde medicijnen, een ongebalanceerd dieet en stress.

Gelukkig zijn er voldoende voedingsmiddelen beschikbaar die ervoor zorgen dat je jezelf beter voelt op mentaal en lichamelijk vlak. Zo eet jezelf gelukkig met wat lekkere pure chocolade, verschillende groente- en fruitsoorten, maar ook koffie, groene thee, probiotica en paddenstoelen.

Deze voedingsmiddelen zijn niet alleen een perfecte aanvulling op een gebalanceerd dieet, maar zorgen er daarnaast voor dat je een verbeterde gemoedstoestand verkrijgt.

Slik je medicijnen waardoor je lichaam minder goed serotonine aanmaakt of transporteert, of heb je een bepaalde ziekte die daar invloed op heeft? Dan is het een goed idee om met jouw huisarts de mogelijkheden te bespreken, omdat deze voedingsmiddelen dan wellicht niet voldoende zijn voor een beter humeur.

Een reactie achterlaten

Schrijf Je In En Ontvang 25% Korting

Onze supplementen winkel wordt binnenkort gelanceerd! Om dat te vieren, geven wij jou 25% korting op je bestelling. Wees er als eerste bij en meld je onderstaand aan voor onze nieuwsbrief.

Dit Vind Je Wellicht Ook Interessant