Vragen migraine medicatie beantwoord

Natuurlijke migraine medicatie: Antwoord op 3 vragen

Total
0
Deelacties

In België zijn er veel mensen die migraine medicatie gebruiken. En dat is niet verwonderlijk, aangezien veel mensen last van migraine hebben. De symptomen van migraine kunnen het dagelijks leven moeilijk maken.

Migraine kan kloppende pijn, gevoeligheid voor licht of geluid en misselijkheid veroorzaken. Natuurlijke remedies tegen deze kwaal zijn dus meer dan welkom, wat bevestigd wordt door de huidige ontwikkelingen binnen de supplementenbranche.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Natuurlijke migraine medicatie of medicatie op recept?

Verschillende geneesmiddelen die enkel op recept verkrijgbaar zijn, kunnen migraine behandelen. Ze kunnen echter ook tot ongewenste bijwerkingen leiden. Het goede nieuws is dat er natuurlijke migraine medicatie beschikbaar is die je kunt gebruiken.

Zo zijn er bepaalde voedingssupplementen die de frequentie of de ernst van migraine verminderen. Deze vorm van medicatie tegen migraine resulteert veelal niet in bijwerkingen, wat logischerwijs erg fijn is.

Vandaar dat wij in dit artikel een aantal vormen van natuurlijke migraine medicatie onder de loep nemen en nader toelichten. Maar alvorens we daarmee starten, beschrijven wij eerst wat migrane is.

Wat is migraine en welke symptomen zijn er?

Natuurlijke migraine medicatie
Migraine: Wait is dat nu precies?

Wat is migraine nu precies? Welnu, om te beginnen is niet alle hoofdpijn hetzelfde als migraine. Een migraine is een specifiek subtype hoofdpijn. Dit is belangrijk om te weten, omdat je jouw migraine medicatie daarop kunt afstemmen.

Daarom is het raadzaam om rekening te houden met een aantal veelvoorkomende migraine klachten. Jouw migraine-symptomen kunnen een combinatie van de volgende klachten omvatten:

 1. Pijn aan één kant van je hoofd
 2. Een kloppend gevoel in je hoofd
 3. Gevoeligheid voor fel licht of harde geluiden
 4. Wazig zicht of visuele veranderingen
 5. Misselijkheid en braken

Er is nog veel onduidelijk over de exacte oorzaak van migraine. Het heeft naar alle waarschijnlijkheid op zijn minst een genetische component. Ook omgevingsfactoren spelen een rol. De volgende factoren kunnen bijvoorbeeld migraine veroorzaken dan wel verergeren:

 1. Bepaalde voedingsmiddelen
 2. Hormonale veranderingen, zoals de daling van oestrogeen die plaatsvindt vlak voor of na de menstruatie van een vrouw
 3. Alcohol
 4. Spanning
 5. Lichaamsbeweging

In zeldzame gevallen kan migraine een symptoom van een hersentumor zijn. Je moet daarom altijd een arts raadplegen wanneer je regelmatig hoofdpijn of migraine ervaart.

Welke natuurlijke soorten migraine medicaties zijn er?

Zoals eerder beschreven in dit artikel, zijn er tal van soorten migraine medicaties beschikbaar in België. Aangezien deze tot bijwerkingen kunnen leiden, focussen wij ons op natuurlijke migraine medicaties. Onder deze natuurlijke migraine remedies kunnen verschillende supplementen geschaard worden.

Echter, geen van de voedingssupplementen die onderstaand beschreven worden, werken bij iedereen. Dit komt deels doordat de migraine bij iedereen anders is en unieke triggers heeft.

Toch ondersteunen verschillende onderzoeken de effectiviteit van de onderstaande supplementen tegen migraine.

Vitamine B2 (riboflavine) tegen migraine

Onderzoek moet nog uitwijzen hoe of waarom vitamine B2, ook bekend als riboflavine, migraine helpt te voorkomen. Het kan wellicht een effect hebben op de manier waarop cellen energie metaboliseren.

Een onderzoek gepubliceerd in het “International Journal for Vitamin and Nutrition Research” concludeerde dat riboflavine een positieve rol kan spelen bij het verminderen van de frequentie en de duur van migraineaanvallen, zonder ernstige bijwerkingen te bewerkstelligen. Supplementen die deze vitamine bevatten, kunnen dus mogelijk als migraine medicatie gezien worden.

Hoewel het bewijs uit onderzoek beperkt is, zijn veel onderzoekers optimistisch over het potentieel van vitamine B2 voor de behandeling van migraine. Dit wordt tevens bevestigd door de vele mensen die baat hebben bij suppletie van deze vitamine in hun strijd tegen migraine.

Magnesium als migraine medicatie hulpmiddel

Volgens de “American Migraine Foundation” kan magnesium bij sommige mensen migraine helpen voorkomen. Ze zijn in de veronderstelling dat het vooral effectief is voor migraine die verband houdt met menstruatie en die gepaard gaat met visuele veranderingen. Deze bevindingen zouden dus geschaard kunnen worden onder de vele voordelen van magnesium.

Een overzicht van enkele onderzoeken naar de effectiviteit van magnesium voor migrainepreventie, duidt aan dat migraineaanvallen bij sommige mensen in verband zijn gebracht met een magnesiumtekort. De onderzoekers ontdekten dat suppletie van magnesium kan helpen bij het verminderen van acute migraineaanvallen.

Kortom, dit mineraal kan naar alle waarschijnlijkheid gelinkt worden aan migraine medicatie waar mensen baat bij hebben.

Vitamine D ter ondersteuning van migraine tegengaan

Wetenschappers zijn recentelijk gestart met het onderzoeken van de relatie tussen vitamine D en migraine. Ten minste één studie suggereert dat vitamine D-suppletie de frequentie van migraineaanvallen kan helpen verminderen. In dat onderzoek kregen de deelnemers 50.000 iu vitamine D per week.

Raadpleeg eerst een medisch specialist, alvorens je besluit om van start te gaan met suppletie van vitamine D. Diegene kan namelijk achterhalen hoeveel van deze vitamine jij nodig hebt.

Co-enzym Q10 in strijd tegen hoofdpijn

Co-enzym Q10 (CoQ10) is een stof die belangrijke functies in ons lichaam ondersteunt, zoals het helpen bij het genereren van energie in cellen en het beschermen van cellen tegen oxidatieve schade. Daarnaast zou deze stof kunnen dienen als een natuurlijke migraine medicatie.

Aangezien er aangetoond is dat mensen met bepaalde ziekten een lager CoQ10-gehalte in hun bloed hebben, zijn onderzoekers benieuwd of supplementen met CoQ10 in gezondheidsvoordelen kunnen resulteren.

Hoewel er niet veel bewijs beschikbaar is over de effectiviteit van CoQ10 voor het voorkomen van migraine, kan het de frequentie van migrainehoofdpijn helpen verminderen. Desalniettemin zijn er uitgebreidere studies nodig om de definitieve link te leggen tussen de reductie van migraine en co-enzym Q10.

Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat dit type voedingssupplement een wisselwerking kan hebben met bepaalde medicijnen of andere supplementen. Neem dus eerst contact op met een medisch specialist, voordat je CoQ10 aan jouw dieet toevoegt.

Melatonine in natuurlijke medicatie tegen migraine

Een studie in het “Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry” toonde aan dat het hormoon melatonine, wat vaak wordt gebruikt om slaapcycli te reguleren en een goede nachtrust te bevorderen, de migrainefrequentie kan helpen verminderen. Zou dit hormoon daarom een effectief type migraine medicatie zijn?

Welnu, uit de desbetreffende studie bleek dat melatonine over het algemeen beter werd verdragen en in veel gevallen effectiever was dan het medicijn genaamd “amitriptyline“, wat vaak wordt voorgeschreven voor migrainepreventie maar vervelende bijwerkingen kan hebben. De in het onderzoek gebruikte dosering was 3 mg melatonine per dag.

Veiligheid aangaande natuurlijke migraine medicatie

Gebruik natuurlijke medicatie tegen migraine
Natuurlijke migraine medicatie als remedie

De meeste vrij verkrijgbare migraine medicaties worden over het algemeen goed verdragen en zijn veilig.

Per slot van rekening is er strikt toezicht op medicatie zoals medicijnen en supplementen in België.

Desalniettemin zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Op die manier kun je ervan verzekerd zijn dat je een bepaald soort natuurlijke migraine medicatie op een veilige manier kunt gebruiken.

 1. Raadpleeg altijd jouw arts voordat je met een nieuw supplement begint. Sommige vitaminen en mineralen kunnen een wisselwerking hebben met medicijnen die je mogelijk gebruikt. Ze kunnen ook een al bestaande gezondheidstoestand verergeren;
 2. Vrouwen die zwanger zijn, moeten extra voorzichtig zijn met het nemen van nieuwe supplementen. Sommige zijn niet veilig voor zwangere vrouwen;
 3. Als je gastro-intestinale (GI) problemen hebt of als je een GI-operatie hebt ondergaan, moet je alsmede met een medisch specialist praten voordat je nieuwe supplementen aan jouw dieet toevoegt. Je lichaam kunt ze namelijk misschien niet op de juiste wijze absorberen.

Houd er tevens rekening mee dat, wanneer je begint met het nemen van migraine medicatie, je mogelijk niet meteen resultaten ervaart. Mogelijk moet je het minimaal een maand blijven gebruiken voordat je de voordelen opmerkt.

Als een nieuwe supplement jouw migraine of een andere gezondheidstoestand lijkt te verergeren, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan en neem contact op met jouw arts. Cafeïne kan bijvoorbeeld bij sommige mensen hoofdpijn helpen verminderen, maar kan bij andere mensen juist hoofdpijn in de hand werken.

Een reactie achterlaten

Schrijf Je In En Ontvang 25% Korting

Onze supplementen winkel wordt binnenkort gelanceerd! Om dat te vieren, geven wij jou 25% korting op je bestelling. Wees er als eerste bij en meld je onderstaand aan voor onze nieuwsbrief.

Dit Vind Je Wellicht Ook Interessant