Verslaving tegengaan supplementen

Een verslaving tegengaan: Kunnen supplementen daarbij helpen?

Total
0
Deelacties

Het is algemeen bekend dat er tal van verslavingen zijn. Een verslaving tegengaan is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Afhankelijk van het type verslaving, heeft het mogelijkerwijs een grote impact op zowel de geest als het lichaam.

Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een drugsverslaving. Het stoppen met drugs kan niet alleen mentaal slopend zijn, maar ook lichamelijk kunnen er een hoop gezondheidsklachten aan het licht komen. Die klachten houden mogelijk verband met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen wegens de verslaving.

Gelukkig kunnen de juiste supplementen ervoor zorgen dat mogelijke voedingsstoftekorten sneller gereduceerd worden, zodat het herstel van een verslaving doeltreffender en gezonder plaatsvindt. In dit artikel zullen wij daarom inzoomen op het gebruik van voedingssupplementen tijdens een verslaving tegengaan.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Een verslaving kan in een voedingsstoftekort resulteren

Supplementen tegen een verslavingAangezien herstellende verslaafden hun natuurlijke lichaamssystemen hebben beschadigd, is het geen verrassing dat ze veel baat hebben bij het gebruik van voedingssupplementen. Zeker met oog op het proces dat met een verslaving tegengaan samenhangt.

Alcoholisten missen waarschijnlijk vitamine B1 en thiamine, en hebben moeite met het absorberen van vitamine A, D en E.

Drugsverslaafden zullen mogelijkerwijs een tekort aan zowel verschillende B-vitamines, evenals vitamine C en E hebben. Tevens kunnen zij een tekort aan magnesium, calcium, en ook niacine hebben.

Daarnaast hebben vooral opiaatverslaafden vaak een verlaagd vitamine C-gehalte. Dit oefent een grote negatieve invloed uit op de werking van hun immuunsysteem.

Al deze tekortkomingen kunnen schadelijk zijn voor de algehele gezondheid van het individu. Het is dus zaak om deze tekorten zo snel mogelijk te bestrijden, zodat een verslaving tegengaan op een gezondere en efficiëntere wijze gebeurt.

Een verslaving tegengaan met supplementen: Kan dit?

Verslaving tegengaan met suppletieWanneer iemand streeft naar een verslaving tegengaan, is het belangrijk om een gezond gehalte aan vitaminen en mineralen in het lichaam te verkrijgen en te behouden.

Het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen is immers nodig voor een goede werking van het immuunsysteem, de organen en het herstelproces van het lichaam.

Enkele van de meest populaire supplementen die mensen gaandeweg een verslaving tegengaan gebruiken, zijn onder meer visolie (die de gezondheid van het hart bevordert), vitamine B12 (die helpt de zenuw- en bloedcellen gezond te houden) en calcium (dat de gezondheid van de botten ondersteunt).

Alsmede helpt vitamine D bij de opname van calcium. Vitaminen C en E zijn antioxidanten, die veel mensen gebruiken om beschadiging aan de cellen te helpen voorkomen of om hun algehele gezondheid te verbeteren.

Om de aanbevolen dosering van al het bovenstaande binnen te krijgen, kiezen veel mensen ervoor om dagelijks één of meerdere supplementen te gebruiken.

Het tegengaan van een verslaving: Symptomen voedingsstoftekorten

De symptomen van voedingsstoftekorten gedurende een verslaving tegengaan zijn talrijk en gevarieerd. Hoewel er een groot aantal indicatoren zijn die erop kunnen duiden dat een verslaafde of herstellende verslaafde een tekort aan één of meerdere vitaminen en mineralen heeft, kan een (bloed)test bij een arts volledige inzage in eventuele tekorten geven.

Als iemand echter een aantal van de onderstaande symptomen ervaart, dan is het raadzaam om een arts te bezoeken. Zo kan er achterhaald worden of een gebrek aan een vitamine of mineraal de oorzaak van de symptomen is. Wees alert op de volgende symptomen:

  1. Vermoeidheid
  2. Duizeligheid
  3. Gezwollen of bloedend tandvlees
  4. Spierverlies
  5. Droge huid
  6. Geheugenverlies
  7. Opgeblazen gevoel
  8. Spijsverteringsproblemen
  9. Ademhalingsproblemen

Zoals wij eerder in dit artikel beschreven hebben, ervaren veel mensen – die herstellen van een alcohol- of drugsverslaving – tekorten aan voedingsstoffen. In dat geval is het zaak om zo spoedig mogelijk de desbetreffende tekorten weg te werken, zodat een verslaving tegengaan beter kan verlopen. Herstellen van een verslaving reikt namelijk verder dan alleen stoppen met een slechte gewoonte; het herstel van het menselijk lichaam verloopt bijvoorbeeld sneller als er geen tekort aan voedingsstoffen is.

Ook belangrijk om te vermelden: Zelfs als iemand wil afkicken van zijn of haar verslaving en niet last heeft van één of meerder van de bovenstaande symptomen, is het alsnog verstandig om contact op te nemen met een medisch specialist om te kijken of er geen voedingsstoftekorten aan de orde zijn.

Herstellen van een verslaving met behulp van supplementen

Voedingssupplementen tegen een verslaving

Het inzetten van voedingssupplementen ter verbetering van iemands gezondheid, gebeurt steeds vaker. De juiste supplementen kunnen er immers voor zorgen dat de benodigde voedingsstoffen snel en doeltreffend aangevuld worden.

Wanneer iemand gedurende een verslaving tegengaan wil werken aan zijn of haar herstel met behulp van een supplement, dan is het zaak om dit eerst te bespreken met een arts of een diëtist. Zij kunnen gedegen advies geven.

Desalniettemin kan diegene – om het herstel van een verslaving te bevorderen – een aantal supplementen weetjes en tips kenbaar maken die op de volgende voedingsstoffen betrekking hebben:

Omega 3-vetzuren – Omega 3-vetzuren zijn essentiële vetten die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Ze komen voornamelijk voor in vis en zijn nodig voor goedwerkende hersenfuncties. Daarnaast zorgt dit type vetzuur ervoor dat jouw zenuwstelsel beter onderhouden wordt. Veel mensen nemen visolie als supplement, maar sommige artsen raden krillolie specifiek aan vanwege de hoge concentratie aan omega 3-vetzuren. Dit supplement helpt ook om ontwenningsverschijnselen te verminderen.

Vitamine D – Deze vitamine wordt hoofdzakelijk verkregen door blootstelling aan zonlicht, maar suppletie ervan kan in sommige gevallen eveneens noodzakelijk zijn. Een chronisch vitamine D-tekort komt veel voor bij drugsgebruikers, en dus kan suppletie van vitamine D nuttig zijn om de tekorten aan te vullen. Naast het innemen van extra vitamine D door middel van een supplement, kan er alsmede voor gekozen worden om een vitamine D-lamp te gebruiken om tekorten te bestrijden. Kortom, vitamine D gebruiken en een verslaving tegengaan gaan hand in hand.

Vitamine C – Het vitamine C-niveau is veelal significant lager bij drugsverslaafden, maar omgekeerd is aangetoond dat een hoge dosering vitamine C de endorfinespiegels verhoogt en ontwenningsverschijnselen vermindert. Suppletie van deze vitamine is bijvoorbeeld effectief gebleken bij mensen die stoppen met crack. Het helpt alsmede om stress en angst te verminderen en de ernst van depressies te reduceren. Voedingsmiddelen die (naast voedingssupplementen) vitamine C bevatten, zijn onder meer groene paprika’s, citrusvruchten, tomaten, bloemkool, broccoli, kool en spruitjes. Bemerk je symptomen van een vitamine C tekort? Naam dan contact op met jouw huisarts.

B-vitamines – Naast supplementen zijn B-vitamines te vinden in donkergroene groenten, lever, bieten en linzen. Genoeg B-vitamines nuttigen kan helpen bij het verminderen van onbedwingbare trek gedurende het herstel van een eetverslaving. Tevens kan het helpen om de gezondheid van je hersenen te optimaliseren. Als iemand zich met een verslaving tegengaan bezighoudt, is het wellicht een goed plan om een vitamine B-complex toe te voegen aan het dieet van diegene.

Magnesium – Magnesium komt van nature voor in donkere bladgroenten, noten, zaden, avocado’s, bananen, wilde zalm en tonijn, maar herstellende drugsverslaafden hebben vaak moeite om hun magnesiumgehalte weer op peil te krijgen door alleen voedsel te consumeren. Een supplement met magnesium kan in dat geval de uitkomst bieden.

Zink – Aanbevolen zinkwaarden in het bloed hebben is belangrijk voor een optimale geestelijke én lichamelijke gezondheid. Alcohol kan het zinkgehalte in het lichaam verlagen, wat kan leiden tot meer angst. Afgezien van supplementen, is zink te vinden in oesters, rundvlees, pompoenpitten, cashewnoten, champignons en spinazie.

Samenvatting: Verslavingen tegengaan met voedingssupplementen als hulpmiddel

Het tegengaan van een verslaving kan slopend zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Toch is het zaak om door te zetten met het afkicken van een verslaving, want op termijn zal dit resulteren in veel gezondheidsvoordelen.

Wanneer iemand zich richt op een verslaving tegengaan, is hulp van een arts en psycholoog van onmiskenbaar belang. Professionele begeleiding vergroot namelijk de kans op het succesvol kunnen afkicken van een verslaving. Daarnaast zijn er andere manieren om verslaafden of herstellende verslaafden te helpen; zoals door middel van suppletie.

Veel verslavingen – zoals een alcoholverslaving en een drugsverslaving – leiden immers tot een tekort aan één of meerdere voedingsstoffen. Dit heeft logischerwijs een negatieve impact op de gezondheid van iemand. De tekorten moeten dus zo snel mogelijk verholpen worden. De juiste supplementen kunnen daar een cruciale rol bij spelen.

Een reactie achterlaten

Schrijf Je In En Ontvang 25% Korting

Onze supplementen winkel wordt binnenkort gelanceerd! Om dat te vieren, geven wij jou 25% korting op je bestelling. Wees er als eerste bij en meld je onderstaand aan voor onze nieuwsbrief.

Dit Vind Je Wellicht Ook Interessant