Histamine intolerantie

Histamine intolerantie verlichten met deze 6 supplementen

Total
0
Deelacties

Histamine intolerantie kan erg frustrerend zijn omdat de symptomen vaak aanvoelen alsof ze vanuit het niets opkomen. Het eten van bepaalde soorten voeding tegen histamine kan effectief zijn, maar resulteren voor sommigen niet in voldoende positieve resultaten.

Ben je op zoek naar supplementen tegen histamine intolerantie die echt werken? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen wij je namelijk meer over de 6 beste supplementen tegen histamine intolerantie.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Wat is histamine en hoe werkt het?

Histamine is een chemische stof die betrokken is bij je immuunsysteem, je spijsvertering en je centrale zenuwstelsel. Als neurotransmitter communiceert het belangrijke berichten van je lichaam naar je hersenen. Ook is het een onderdeel van maagzuur, wat je lichaam helpt bij het afbreken van voedsel.

Je bent misschien al bekend met de relatie tussen histamine en het immuunsysteem. Als je last hebt van seizoensgebonden allergieën of voedselallergieën, zul je merken dat antihistaminica een snelle verlichting van je symptomen bieden.

In het lichaam resulteert histamine in het veroorzaken van ontstekingsreacties die vrijwel altijd direct merkbaar zijn. Het dient als een waarschuwer van het immuunsysteem en informeert jouw lichaam over mogelijke aanvallers. Antihistaminica voorkomen of onderdrukken deze ontstekingsreacties.

Histamine zorgt ervoor dat je bloedvaten opzwellen en verwijden, zodat je witte bloedcellen de infectie of het probleem snel kunnen vinden en aanvallen. Dit proces maakt deel uit van de natuurlijke immuunreactie van het lichaam.

Bepaalde enzymen breken de vrijgekomen histamine vervolgens af, zodat het zich niet ophoopt. Als je om de een of andere reden histamine niet goed afbreekt, hoopt het zich op in jouw lichaam en ontwikkel je een histamine intolerantie.

Histamine reist door je bloedbaan, dus het kan je darmen, longen, huid, hersenen en je hele cardiovasculaire systeem aantasten. Histamine kan bijdragen aan een breed scala aan symptomen, waardoor een histamine intolerantie vaak moeilijk vast te stellen en te diagnosticeren is.

Histamine intolerantie verlichten met deze 6 supplementen

Histamine intolerantie supplementenOm je immuunsysteem weer in balans te brengen, zijn hier enkele supplementen tegen histamine intolerantie die ervoor zullen zorgen dat de symptomen afnemen en je dagelijkse leven veraangenaamd wordt.

Elk van deze supplementen tegen histamine intolerantie is zorgvuldig onderzocht. Ze zijn beproefd en getest op hun werkzaamheid bij histamine intolerantie en worden ondersteund door tal van wetenschappelijke onderzoeken.

Samen met een voedzaam dieet dat arm aan histamine is, kunnen de juiste voedingssupplementen een grote bijdrage leveren aan het verlichten van de symptomen die voortkomen uit histamine intolerantie.

Kwalitatief hoogwaardige probiotica

Veel Belgen proberen een gezonde darmflora met probiotica te verkrijgen. Van alle vrij verkrijgbare supplementen die er in België te koop zijn, moet je – wanneer je histamine intolerantie hebt – extra opletten tijdens het zoeken naar een geschikt probioticum. Het is namelijk van essentieel belang dat de juiste bacteriestammen worden gekozen. Een verkeerde combinatie van bacteriën kan de symptomen van histamine intolerantie verergeren.

Dit komt omdat veel “nuttige” bacteriestammen in een probioticum eigenlijk histamine produceren. Deze productie is geheel natuurlijk en bij een gezonde persoon die niet intolerant voor histamine is, zal het lichaam deze histamine gemakkelijk kunnen afbreken.

Iemand die last van histamine intolerantie heeft, dient rekening te houden met het vermijden van histamine-producerende bacteriën. In plaats daarvan dien je evenwicht aan te brengen in je lichaam middels een histamine-vriendelijk probioticum.

Geadviseerd wordt om te kiezen voor probiotica met een laag histamine-gehalte en een zuivelvrije formule. Daarnaast zouden de bacteriestammen maagzuurbestendig moeten zijn, zodat ze optimaal door je lichaam opgenomen kunnen worden. Deze probiotica zijn effectief gebleken in tal van onderzoeken.

Histamine intolerantie en vitamine C

Hier is iets wat je waarschijnlijk al weleens eerder hebt gehoord: een dagelijkse dosis vitamine C kan het immuunsysteem helpen te versterken. Dit idee komt niet alleen voort uit de wijsheid van hedendaagse consumenten – het wordt eveneens bevestigd door de wetenschap.

Tal van studies hebben immers aangetoond dat inname van vitamine C ter aanvulling op je dieet de symptomen van histamine intolerantie kan verminderen. Bovendien is vitamine C een krachtige antioxidant en biedt het tal van extra voordelen voor het menselijk lichaam. Daarbij kun je denken aan het vertragen van natuurlijke veroudering en het tegengaan van bepaalde aandoeningen die vaker voorkomen naarmate we ouder worden.

Houd er rekening mee dat de consumptie van citrusvruchten, die één van de beste bronnen van vitamine C zijn, zoveel mogelijk beperkt moet worden wanneer je een dieet met weinig tot geen histamine volgt. Daardoor kan het lastiger zijn om aan je dagelijkse behoefte te voldoen. In dat geval kan suppletie van deze vitamine zowel praktisch als therapeutisch van aard zijn.

Quercetine ter verlichting van histamine klachten

Quercetine, een plantenpigment dat in veel superfoods voorkomt, is een effectief supplement gebleken in de strijd tegen histamine intolerantie. De afgifte van histamine uit de zogeheten “mestcellen” wordt namelijk direct door quercetine geblokkeerd.

Mestcellen bevatten moleculen die mediatoren worden genoemd (histamine is zo’n mediator). Deze mediatoren, waaronder histamine, worden uitgescheiden wanneer de mestcellen worden geactiveerd.

Aangezien quercetine de mestcellen blokkeert, is het eveneens een zeer effectieve stof die snel hooikoorts klachten vermindert. Mensen die veel last van hooikoorts hebben, kunnen deze klachten dus bestrijden door een supplement met quercetine te gebruiken.

Onderzoek heeft aangetoond dat quercetine zowel ontstekingsremmende als antivirale eigenschappen vertoont. Het werkt effectiever in combinatie met een supplement dat ook bromelaïne bevat (een stof die bijvoorbeeld in ananas voorkomt).

Bromelaïne voor het tegengaan van een histamine intolerantie

Bromelaïne is een fytochemische stof die in hoge concentraties voorkomt in de stengel van ananas. Met andere woorden, het is een veelgemaakte fout dat het eten van stukjes ananas een bron is die voldoende van deze stof te bieden heeft.

Bromelaïne wordt al eeuwenlang in traditionele geneesmiddelen over de hele wereld gebruikt en sinds kort begint de wetenschap zich te verdiepen in het bewijs achter deze “wonderstof”.

Volgens studies is bromelaïne effectief gebleken bij de behandeling van talrijke symptomen die met histamine intolerantie geassocieerd kunnen worden. Daarnaast schijnt bromelaïne de opname van bepaalde verbindingen in de darmen te verbeteren. Een echte win-winsituatie dus!

Brandnetel en histamine verminderen

Brandnetels, of Urtica dioica, bleken in blinde tests beter te werken dan een placebo om de symptomen van histamine intolerantie te verminderen. Laten we eens kijken wat er achter de schermen gebeurt wanneer het lichaam Urtica dioica opneemt!

Interessant is dat de brandharen op de bladeren van brandnetels rijk aan serotonine (5-hydroxytryptamine) en acetylcholine zijn. Door deze plant tijdens het verwerkingsproces te vriesdrogen, kan Urtica dioica zijn anti-allergene eigenschappen behouden en vergelijkbaar werken met bestaande antihistaminica die op de markt verkrijgbaar zijn.

N-acetylcysteïne als aminozuur tegen deze intolerantie

N-acetylcysteïne is een belangrijk aminozuur in supplementen tegen histamine intolerantie. Dit aminozuur is namelijk verantwoordelijk voor het stimuleren van de remmende werking van mestcellen op de afgifte van histamine.

Met andere woorden, N-acetylcysteïne werkt als een assistent voor het maximaliseren van het effect van andere supplementen die worden gebruikt om de afgifte van histamine te verminderen.

Deze hulp kan een belangrijke bijdrage leveren aan de algehele reductie van histamine in het lichaam. Dit komt doordat een verhoogde afgifte van histamine uit mestcellen één van de belangrijkste oorzaken is van histamine intolerantie.

Dit houdt in dat N-acetylcysteïne de symptomen kan verlichten door zich te richten op de grondoorzaak van histamine intolerantie (in plaats van puur en alleen op het bestrijden van de symptomen). Dit aminozuur mag dus niet ontbreken in deze lijst van histamine verlagers!

Supplementen tegen histamine intolerantie samengevat

Histamine intolerantie voedingssupplementenAls je last van histamine intolerantie hebt, is de eerste stap om je dieet aan te passen en histaminerijk voedsel te vermijden.

Minimaliseer bijvoorbeeld je alcoholinname en eet daarnaast zo min mogelijk spinazie, gepekelde en gerookte voedingsmiddelen, schelp- en schaaldieren, pompoenen, citrusfruit en zuurkool. Een complete histamine intolerantie dieet lijst kun je vinden op het internet of opvragen bij een diëtist.

Gelukkig zijn er verschillende voedingssupplementen die kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van histamine intolerantie. Voordat je begint met het gebruiken van één of meerdere supplementen, is het allereerst van belang dat je contact opneemt met een diëtist of huisarts. Zij kunnen namelijk bepalen of er, naast histamine intolerantie, geen andere onderliggende gezondheidsproblemen meespelen.

Een reactie achterlaten

Schrijf Je In En Ontvang 25% Korting

Onze supplementen winkel wordt binnenkort gelanceerd! Om dat te vieren, geven wij jou 25% korting op je bestelling. Wees er als eerste bij en meld je onderstaand aan voor onze nieuwsbrief.

Dit Vind Je Wellicht Ook Interessant