Onrustige slaap tegengaan

Onrustige slaap tegengaan met 6 natuurlijke remedies

Total
0
Deelacties

We hebben allemaal een hekel aan een onrustige slaap! Dat is logisch, want slaap is iets wat we allemaal nodig hebben om overdag goed te kunnen functioneren. Maar helaas hebben velen van ons moeite met slapen.

Een onrustige slaap kan verschillende redenen hebben – waaronder een ongezonde levensstijl overdag en bepaalde mentale of fysieke omstandigheden. Eén ding is in ieder geval zeker: een gebrek aan slaap is niet goed en moet zo snel mogelijk verholpen worden.

In dit artikel beschrijven wij een aantal oorzaken van een onrustige slaap met de daarbij behorende negatieve effecten op jouw gezondheid. Daarnaast zullen wij 6 natuurlijke remedies tegen een onrustige slaap beschrijven. Je kunt overwegen om deze natuurlijke remedies toe te voegen aan jouw dagelijkse routine, zodat je binnenkort weer slaapt als een roos.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Wat zorgt voor een onrustige slaap?

Onrustige slaap tegengaan remediesEen onrustige slaap is, zoals je wellicht al vermoedt, een aandoening die wordt gekenmerkt door een onvermogen om goed en diep te kunnen slapen. Een slaap die onrustig is, heeft verschillende oorzaken die zowel medisch als psychisch van aard zijn. Tevens kan een slechte slaap acuut (korte termijn) of chronisch (lange termijn) zijn.

De meest voorkomende oorzaak van acute slapeloosheid zijn levensomstandigheden die kunnen leiden tot angst, bezorgdheid of stress. Bijvoorbeeld wanneer je slecht nieuws ontvangen hebt. Deze vorm van onrustige slaap lost vaak vanzelf op.

Daarentegen wordt chronische slapeloosheid meestal veroorzaakt door slechte slaapgewoonten, onbehandelde of ongecontroleerde medische aandoeningen en medicijnen. Deze vorm van slapeloosheid treedt voornamelijk op wanneer de slaap-waakcyclus regelmatig wordt verstoord. Dit resulteert in een onvolledige REM-cyclus en / of moeite met in slaap vallen.

Kortom, slapeloosheid wordt veroorzaakt door stoornissen – zowel fysiek als mentaal – die jouw vermogen verstoren om elke nacht een diepe, goede nachtrust te krijgen.

Welke gezondheidsrisico’s van een slechte slaap zijn er?

Afgezien van de voor de hand liggende symptomen die gepaard gaan met een slechte slaap, zoals sufheid en een prikkelbaarheid, kan een onrustige slaap meer negatieve gevolgen voor jouw gezondheid hebben.

Op de korte termijn kan slecht slapen bijdragen aan vertraagde reflexen en verminderde cognitieve vaardigheden. Dit kan het risico op ongevallen in het dagelijkse leven vergroten. Er is aangetoond dat een matige vorm van slaapgebrek motorische en cognitieve stoornissen in de hand werkt die vergelijkbaar met alcoholintoxicatie zijn.

Wanneer we kijken naar de effecten van een onrustige slaap op de langere termijn, dan kan er geconcludeerd worden dat een slechte slaap kan uitmonden in ernstigere gezondheidsproblemen. Daarbij kun je denken aan diabetes, hypertensie, obesitas, angstaanvallen en depressie.

Al met al kan een gebrek aan slaap de conditie van jouw geest en lichaam dus drastisch verslechteren. Lees verder om meer te weten te komen over de 6 natuurlijke remedies tegen een onrustige slaap.

Een onrustige slaap tegengaan: 6 natuurlijke remedies

Onrustig slapen tegengaan natuurlijke voedingssupplementenEr zijn tal van medicijnen op de Belgische markt die gebruikt kunnen worden om slapeloosheid te behandelen. Maar het zou goed mogelijk zijn dat je er de voorkeur aan geeft om eerst natuurlijke remedies te proberen.

Deze natuurlijke middelen hebben doorgaans geen tot weinig bijwerkingen als ze met medicijnen vergeleken worden. Mits ze natuurlijk op de juiste wijze gebruikt worden. Dit is een groot pluspunt!

Onderstaand beschrijven wij 6 natuurlijke slaapsupplementen die je eenvoudig aan jouw routine kunt toevoegen – bijvoorbeeld wanneer je lijdt aan een onrustige slaap.

Melatonine ter ondersteuning van je nachtrust

Melatonine wordt vaak aanbevolen door artsen en apothekers aan patiënten die klagen over slapeloosheid. Maar wist je dat melatonine eigenlijk een natuurlijk slaapsupplement is en geen medicijn?

Melatonine is een natuurlijk hormoon dat door het menselijk lichaam wordt aangemaakt. Het speelt een rol in de slaap-waakcyclus, omdat het ervoor zorgt dat je ’s nachts in slaap valt (de melatoninespiegel stijgt) en ’s ochtends weer wakker wordt (de melatoninespiegel daalt). Ofwel, er is een duidelijk verband tussen melatonine en beter slapen tijdens de nacht.

Aangezien melatonine al in het lichaam aanwezig is, kan dit type supplement het beste worden gebruikt als de slaap-waakcyclus wordt verstoord. Denk daarbij aan een jetlag of de transitie van een dag- naar nachtdienst. Melatonine kan jou helpen bij het reduceren van een onrustige slaap, omdat het jouw melatoninespiegel in positieve zin zal beïnvloeden.

Gelukkig kennen melatoninesupplementen doorgaans geen bijwerkingen – zeker wanneer ze gedurende een kort tijdbestek gebruikt worden. Als je een melatoninesupplement echter langdurig wilt gebruiken, dan kun je dat het beste eerst met jouw huisarts bespreken.

Valeriaanwortel kan een onrustige nachtrust verlichten

Valeriaanwortel, afkomstig uit Azië en Europa, is één van de meest gebruikte slaapsupplementen in Europa. En dat is niet voor niets het geval!

In een overzicht van studies omtrent valeriaan voor beter slapen, werd aangetoond dat 80% van de patiënten een verbeterde slaapkwaliteit rapporteerde in vergelijking met de mensen die een placebo gebruikten. Suppletie van valeriaan is dus ideaal voor mensen die helemaal niet kunnen slapen.

Als je zelf valeriaanwortel wilt proberen voor het verkrijgen van een betere nachtrust, is het raadzaam om eerst jouw huisarts of een diëtist te raadplegen. Zij kunnen jou helpen bij het bepalen van de meest veilige en effectieve dosis.

De relatie tussen een onrustige slaap en kamille

Kamille is een kruid dat al eeuwenlang als thee en kruideninfusie gebruikt wordt. De populariteit van kamille – vooral ‘s avonds vlak voor het slapengaan – hangt naar alle waarschijnlijkheid samen met haar natuurlijke werking als slaapsupplement.

Kamille werd in de loop der jaren gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder ontstekingen, hooikoorts en spierspasmen. Het vermogen om een onrustige slaap te behandelen is echter ook opgemerkt.

De kalmerende effecten van kamille zijn niet het onderwerp geweest van veel onderzoeken, hoewel uit één onderzoek bleek dat tien van de twaalf patiënten na het drinken van de thee in een diepe slaap vielen. Een prima manier dus om slecht in slaap komen te verminderen.

Het beste van alles is dat kamille minimale bijwerkingen heeft en het gemakkelijk kan worden verkregen als thee in de supermarkt of als natuurlijk kruidensupplement bij de apotheek.

Ginkgo biloba voor de slaap

Ginkgo biloba is een kruid dat vaak wordt geprezen om zijn gunstige effecten op het geheugen en de cognitie. Daarnaast heeft het nog een ander groot gezondheidsvoordeel, namelijk het slaapproces in positieve zin beïnvloeden.

Ginkgo biloba behandelt een onrustige slaap echter niet op de gebruikelijke manier. In plaats daarvan richt de werking van dit kruid zich op het verlichten van symptomen zoals angst. Angst is een veelvoorkomende aandoening en kan zowel acuut als chronisch zijn.

Angstige personen kunnen een reeks symptomen ervaren, waaronder:

  1. Vermoeidheid
  2. Gebrek aan concentratie
  3. Obsessieve gedachten
  4. Prikkelbaarheid
  5. Misselijkheid
  6. Hartkloppingen
  7. Trillen

Een ander symptoom van angst is rusteloosheid en het onvermogen om in slaap te vallen of in slaap te blijven. Helaas kan een gebrek aan slaap de bovenstaande symptomen na verloop van tijd zelfs verergeren.

Wanneer je een supplement met ginkgo biloba zo’n 30 tot 60 minuten voor het slapengaan inneemt, dan zal het je innerlijke stress verminderen en het een ontspannen gevoel bevorderen. Dit zal je helpen om te ontspannen na een lange dag en het kan zelfs bijdragen aan een verbeterde slaapkwaliteit. Met andere woorden, lekker slapen en dit natuurlijke kruid gaan hand in hand!

Tryptofaan in strijd tegen een onrustige slaap

Heb je je ooit afgevraagd waarom je, nadat je veel gegeten hebt, een lekker lang dutje wilt doen? Dat is te danken aan het aminozuur genaamd “tryptofaan”! Ook wordt babyvoeding voor de slaap vaak verrijkt met dit stofje, wat bijvoorbeeld van nature in spinazie zit.

Tryptofaan is een voorloper van serotonine, wat nodig is voor de aanmaak van melatonine. Het is dus geen verrassing dat dit aminozuur enkele slaapverwekkende effecten in ons lichaam bewerkstelligt.

Een in 2010 gepubliceerd onderzoek geeft aan dat slechts één gram tryptofaan de slaapkwaliteit kan verbeteren en het je kan helpen sneller in slaap te vallen. Er is alsmede inzichtelijk gemaakt dat tryptofaan eventuele slaapstoornissen – veroorzaakt door een drugsverslaving – op korte termijn stabiliseert.

Vanwege het gebrek aan onderzoek over dit onderwerp is het momenteel niet mogelijk om een tryptofaansupplement in België te verkrijgen. Gelukkig zit dit type aminozuur in veel natuurlijke voedingsmiddelen die je gemakkelijk aan jouw dagdagelijkse dieet kunt toevoegen. Het gaat bijvoorbeeld om:

  1. Noten
  2. Bonen
  3. Melk
  4. Eieren
  5. Kalkoen
  6. Kaas

Ofwel, een onrustige slaap bestrijden zou kunnen plaatsvinden door deze levensmiddelen iedere dag, in combinatie met een gezond en gevarieerd dieet, te consumeren.

Een rusteloze slaap verlichten met kava kava

Kava kava is een plant die al honderden, zo niet duizenden jaren wordt gebruikt door verschillende inheemse bevolkingen. Eén van de redenen daarvoor is dat dit kruid als hypnoticum gebruikt wordt.

Onderzoek toont aan dat kava kava over anxiolytische (ofwel angstreducerende) effecten beschikt. Dit houdt in dat kava kava gebruikt kan worden ter vermindering van angstsymptomen. Deze effecten van deze natuurlijke remedie kunnen echter verder reiken dan puur en alleen de behandeling van angst.

In 2005 testten onderzoekers de effecten van kava-extract op de slaap-waakcyclus bij ratten met een slaapstoornis. De resultaten toonden aan dat kava kava de tijd die ratten nodig hadden om in slaap te vallen, verkortte.

Dit extract zou dus gunstig kunnen zijn wanneer het aankomt op het aanpakken van een onrustige slaap. Ook bij deze natuurlijke remedie geldt: Overleg eerst met een arts of een diëtist, alvorens je begint met het gebruik ervan.

Samenvatting natuurlijke remedies tegen onrustig slapen

Onrustig slapen is een aandoening die veel Belgen treft. Het is één van de meest voorkomende chronische aandoeningen die door volwassenen worden ervaren. Daarnaast kan een onrustige slaap leiden tot ernstige gezondheidsproblemen – zowel op de korte als op de lange termijn.

Hoewel de oorzaken van slapeloosheid verschillen, is er hoop voor patiënten.

Behandelingen, bestaande uit bijvoorbeeld zowel natuurlijke remedies en supplementen, evenals veranderingen in een levensstijl, maken het mogelijk om jouw slaapkwaliteit en slaapduur te verbeteren. Tevens dragen deze zaken bij aan het makkelijker in slaap kunnen vallen.

Dat wil niet zeggen dat medische interventie niet altijd nodig is. Veel mensen die slaapproblemen ervaren, hebben baat bij het raadplegen van een specialist zoals een arts. Op die manier kan er gerichter actie ondernomen worden om een onrustige slaap te verhelpen. Dit zal uiteindelijk de kwaliteit van je slaap (en daarbij jouw algehele gezondheid) ten goede komen!

Een reactie achterlaten

Schrijf Je In En Ontvang 25% Korting

Onze supplementen winkel wordt binnenkort gelanceerd! Om dat te vieren, geven wij jou 25% korting op je bestelling. Wees er als eerste bij en meld je onderstaand aan voor onze nieuwsbrief.

Dit Vind Je Wellicht Ook Interessant