Alle vitamine C informatie

Vitamine C informatie

Op deze vitamine C informatie pagina vind je alle ins en outs over deze essentiële voedingsstof. We zullen allereerst antwoord geven op de vraag wat vitamine C is. Vervolgens zullen we beschrijven waar deze vitamine goed voor is. Deze voedingsstof is immers verbonden aan tal van lichaamsprocessen, zoals jouw weerstand en immuunsysteem.

Daarna zoomen we in op de hoeveelheid aan vitamine C die je elke dag nodig hebt, en lichten we een aantal symptomen van een tekort aan deze vitamine toe. Tot slot vertellen wij jou meer over de voedingsmiddelen en de supplementen die veel van deze gezonde vitamine bevatten.

Wat is vitamine C?

Vitamine CWat is vitamine C (ascorbinezuur) nu precies? Dat leggen we graag aan jou uit. Vitamine C is een in wateroplosbare vitamine en wordt door veel wetenschappers geprezen om zijn immuunversterkende werking.

Aangezien deze vitamine in wateroplosbaar is, verlaat een overschot jouw lichaam middels de urine. Er wordt echter geadviseerd om niet meer dan 2 gram van deze vitamine per dag te consumeren. Dit kan leiden tot darmklachten, zoals diarree en kramp.

In tegenstelling tot een te veel aan deze vitamine, komt een gebrek aan vitamine C regelmatig voor in België. Een tekort aan deze essentiële vitamine resulteert mogelijkerwijs in veel symptomen en gezondheidsklachten. Het is daarom noodzakelijk om een tekort aan deze vitamine zo snel mogelijk te verhelpen. Alvorens we daarop ingaan, beschrijven we eerst onderstaand waar vitamine C goed voor is.

Waar is vitamine C goed voor?

Vitamine C is goed voor veel lichaamsprocessen en houdt verband met zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Zoals eerder beschreven, draagt deze in wateroplosbare vitamine bij aan het verbeteren van jouw immuunsysteem. Oftewel, het maakt jou weerbaarder tegen virussen, bacteriën, en andere indringers van buitenaf.

Tevens leidt een gezond vitamine C niveau tot gezonde bloedvaten, sterke botten en gezonde tanden. Daarnaast zorgt deze vitamine ervoor dat een goede conditie van jouw huid gewaarborgd blijft.

Vitamine C is immers een antioxidant die jouw lichaam – en dus ook jouw huid – beschermt tegen vrije radicalen. Aangezien vrij radicalen het verouderingsproces van de huid versnellen, zorgt een gezond vitamineniveau ervoor dat dit verminderd wordt.

Hoeveel van deze vitamine heb je iedere dag nodig?

De hoeveelheid aan vitamine C die je iedere dag nodig hebt, is veelal afhankelijk van jouw leeftijd en geslacht. Ook jouw levensstijl speelt een belangrijke rol in de hoeveelheid aan deze vitamine die je dagelijks moet binnenkrijgen.

Onderstaand vind je een overzicht van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C (bronnen: Voedingscentrum, Gezondheidsraad 2018).

Leeftijd / categorie Aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid
Kinderen
6 tot en met 11 maanden 20 milligram
1 tot en met 2 jaar 25 milligram
3 tot en met 5 jaar 30 milligram
6 tot en met 8 jaar 40 milligram
Mannen
9 tot en met 13 jaar 50 milligram
14 tot en met 18 jaar 75 milligram
19 tot en met 70 jaar 75 milligram
71 jaar en ouder 75 milligram
Vrouwen
9 tot en met 13 jaar 50 milligram
14 tot en met 18 jaar 75 milligram
19 tot en met 70 jaar 75 milligram
71 jaar en ouder 75 milligram
Bij borstvoeding 100 milligram
Bij zwangerschap 85 milligram

Nu deze vitamine C informatie pagina aangevuld is met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, zoomen wij hieronder in op enkele symptomen die gelinkt kunnen worden aan een ascorbinezuur tekort.

Welke vitamine C tekort symptomen komen vaak voor?

Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot symptomen en gezondheidsklachten. Deze klachten en symptomen kunnen zowel lichamelijk als geestelijk van aard zijn. Per slot van rekening houdt deze in wateroplosbare vitamine verband met veel processen in jouw lichaam. Herken jij één of meerdere van de onderstaande symptomen? Neem dan contact op met jouw huisarts.

Enkele veelvoorkomende vitamine C tekort symptomen zijn als volgt:

  1. Vermoeidheid
  2. Slechte wondgenezing
  3. Verhoogde mate van opbouw van bindweefsel
  4. Weinig concentratie en focus
  5. Slapeloosheid
  6. Vatbaarder voor griep en verkoudheid
  7. Verminderde weerstand
  8. Huidproblemen zoals acne vulgaris

Het moge duidelijk zijn dat voldoende vitamine C binnenkrijgen noodzakelijk is om deze symptomen te voorkomen. Wellicht is er door een medisch specialist vastgesteld dat je een tekort aan deze vitamine hebt.

In dat geval is het goed om te weten welke voedingsmiddelen veel van deze vitamine bevatten. Lees verder om daarachter te komen.

Waar zit vitamine C in?

Veel mensen hebben zich het volgende weleens afgevraagd: Waar zit vitamine C in? Jij ook? Dan ben je niet de enige! Om jouw vitamineniveau op peil te houden, is het goed om te weten waar deze belangrijke vitamine in voorkomt.

In het laatste deel van deze informatieve pagina gaan wij in op zowel voeding als supplementen die rijk aan deze vitamine zijn.

1. Voeding die rijk aan deze vitamine is

Voeding die rijk aan deze vitamine isEen gezond en gevarieerd dieet kan gezien worden als de beste manier om tegemoet te komen aan jouw voedingsstofbehoeften. Daaronder kan eveneens voeding met vitamine C geschaard worden.

Blijkt dat je jouw inname dient te verhogen? Dan kun je jouw voedingspatroon met de volgende voedingsmiddelen aanvullen: Kiwi, aardbeien, spruitjes, sinaasappel, zwarte bes en boerenkool. Daarnaast zit er veel van deze vitamine in broccoli, papaja, ananas en guave.

2. Vitamine C supplementen

Naast voeding die rijk aan deze natuurlijke antioxidant is, zijn er ook vitamine C supplementen die ervoor kunnen zorgen dat je snel en eenvoudig jouw vitaminepeil verhoogt. Dit is voornamelijk geschikt voor mensen die bijvoorbeeld snel een tekort aan ascorbinezuur moeten verhelpen.

In dat geval kan een vitaminesupplement zeer doeltreffend te werk gaan. Houd rekening met het feit dat supplementen niet een gezond en gevarieerd dieet vervangen. Gebruik een supplement daarom alleen ter aanvulling op een gezond voedingspatroon.

Auteurs