Belangrijke vitamine B6 informatie over voeding en supplementen

Vitamine B6 informatie

Ben je op zoek naar heldere en eerlijke vitamine B6 informatie? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres! Veel mensen zoeken naar informatie over hetgeen vitaminen en mineralen voor hen kunnen betekenen. En daar zijn goede redenen voor te bedenken.

Mineralen en vitaminen kunnen immers aangeduid worden als de bouwstenen van jouw lichaam. Net als alle andere vitaminen en mineralen, is een gezonde vitamine B6 inname cruciaal voor jouw gezondheid – zowel op lichamelijk als mentaal vlak. Lees verder om meer te weten te komen over deze vitamine.

Wat is vitamine B6?

Heb jij jezelf weleens de volgende vraag gesteld: wat is vitamine B6? Daar geven wij graag antwoord op. Net als alle andere B-vitaminen, is vitamine B6 een in wateroplosbare vitamine. Een overschot aan deze vitamine komt daardoor zelden voor, aangezien het jouw lichaam door middel van jouw urine verlaat.

Wel komt een vitamine B6 tekort regelmatig voor. Het is zaak om een tekort aan deze vitamine zo snel mogelijk te herkennen, zodat je actie kunt ondernemen – bijvoorbeeld middels het gebruiken van bepaalde supplementen. Daar zullen we later op deze pagina nader op ingaan. Allereerst beschrijven wij onderstaand waar deze vitamine goed voor is.

Waar is vitamine B6 goed voor?

Eerder op deze pagina hebben wij kenbaar gemaakt dat deze vitamine erg belangrijk voor jouw gezondheid is. Maar waar is vitamine B6 goed voor? Welnu, dat leggen we graag aan jou uit.

Om te beginnen is vitamine B6 goed voor jouw weerstand en spijsvertering. Maar dat is niet alles, omdat deze vitamine eveneens ervoor zorgt dat jouw lichaam van energie voorzien wordt. Het helpt immers bij het waarborgen van een goede energievoorziening.

Tevens kan deze vitamine gelinkt worden aan een goedwerkend zenuwstelsel. Dat is niet alles: Vitamine B6 supplementen en betere schoolprestaties gaan volgens tal van onderzoekers hand in hand.

Het moge duidelijk zijn dat deze vitamine een cruciale rol in jouw lichaam speelt. Ben je benieuwd hoeveel van deze in wateroplosbare vitamine je iedere dag nodig hebt? Je leest het hieronder.

Hoeveel van deze vitamine heb je iedere dag nodig?

Informatie over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine B6Hoeveel vitamine B6 je iedere dag nodig hebt, is afhankelijk van een aantal factoren. De voornaamste factoren zijn jouw levensstijl, geslacht én leeftijd. Deze zaken kunnen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beïnvloeden.

Niettemin hebben wij onderstaand een overzicht geplaatst met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die gelinkt kan worden aan deze vitamine – uitgesplitst in leeftijd en geslacht (bronnen: Voedingscentrum, Gezondheidsraad 2018).

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Leeftijd / Categorie Aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid
Kinderen
6 tot en met 11 maanden 0,2 milligram
1 tot en met 3 jaar 0,4 milligram
4 tot en met 8 jaar 0,7 milligram
Mannen
9 tot en met 13 jaar 1,1 milligram
14 tot en met 17 jaar 1,5 milligram
18 tot en met 50 jaar 1,5 milligram
51 jaar en ouder 1,8 milligram
Vrouwen
9 tot en met 13 jaar 1,1 milligram
14 tot en met 17 jaar 1,5 milligram
18 tot en met 70 jaar 1,5 milligram
71 jaar en ouder 1,5 milligram
Bij borstvoeding 1,9 milligram
Bij zwangerschap 1,9 milligram

 

Aanvaardbare bovengrens

Let op: een te hoge inname per dag is ongezond voor jouw lichaam! Overschrijd daarom niet de onderstaande dagelijkse aanvaardbare bovengrens.

Leeftijd
(Mannen en vrouwen)
Dagelijkse
aanvaardbare bovengrens
1 tot en met 3 jaar 5 milligram
4 tot en met 6 jaar 7 milligram
7 tot en met 10 jaar 10 milligram
11 tot en met 14 jaar 15 milligram
15 tot en met 17 jaar 20 milligram
18 jaar en ouder 25 milligram

Nu deze pagina met vitamine B6 informatie verrijkt is met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en de aanvaardbare bovengrens, gaan wij onderstaand in op een aantal symptomen die veelal voortkomen uit een tekort aan deze essentiële vitamine.

Welke vitamine B6 tekort symptomen komen vaak voor?

Eerder op deze pagina heb je kunnen lezen dat een overschot aan deze vitamine zelden voorkomt. Dat neemt niet weg dat een tekort wél vaak voorkomt in België. Een vitamine B6 tekort kun je herkennen aan een aantal symptomen die vaak voorkomen.

Tijdige herkenning van de symptomen zorgt ervoor dat je snel actie kunt ondernemen en contact op kunt nemen met een medisch specialist. Ben je benieuwd welke klachten er kunnen optreden bij een tekort aan deze vitamine? Wij benoemen ze onderstaand.

Veelvoorkomende vitamine B6 tekort symptomen, zijn onder andere:

  1. Huidproblemen zoals eczeem, huiduitslag en jeuk
  2. Droge lippen en mondhoeken met scheurtjes en kleine wondjes
  3. Stemmingswisselingen en depressieve gevoelens
  4. Verzwakt immuunsysteem
  5. Weinig energie, een futloos en moe gevoel
  6. Tintelende handen en voeten – soms ook pijnlijk

Waar zit vitamine B6 in?

Wanneer het aankomt op het aanvullen van deze vitamine – welke geschaard kan worden onder de natuurlijke pyridinederivaten – heb je grofweg de keuze uit twee mogelijkheden.

Ten eerste kun je jouw lichaam met deze vitamine aanvullen middels het toevoegen van de juiste soorten voeding aan jouw voedingspatroon. Ten tweede zijn er bepaalde vitamine B6 supplementen die geschikt zijn om snel en effectief een tekort aan deze vitamine te verhelpen.

Het laatste deel van deze pagina zal daar nader op ingaan.

1. Voeding die rijk aan deze vitamine is

Voeding met vitamine B6 informatieVoeding met vitamine B6 is een goede manier om jouw inname aan deze vitamine te verhogen. Gezonde en natuurlijke voeding zou immers als de basis gezien moeten worden van het bestrijden van vitaminetekorten. Maar in welke voeding komt deze vitamine veel voor?

Welnu, je kunt dan denken aan voedingsmiddelen zoals: Zalm, kipfilet, tofu, biefstuk, zoete aardappels, bananen, avocado’s, pistachenootjes, melk, eieren en wortels. Gelukkig zijn al deze voedingsmiddelen relatief makkelijk verkrijgbaar. Je kunt ze doorgaans vinden bij de plaatselijke supermarkt en zijn tevens eenvoudig om te verwerken in lekkere maaltijden.

2. Vitamine B6 supplementen

Naast voeding zijn er ook vitamine B6 supplementen die ertoe kunnen leiden dat ze snel een tekort aan deze vitamine verhelpen. Supplementen met vitamine B6 zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Zo zijn er vitaminepillen, vitaminecapsules en vitaminetabletten die deze vitamine bevatten.

Daarnaast kun je kiezen voor het gebruikmaken van een vitamine B-complex. Dit type supplement bevat alle of vrijwel alle B-vitaminen. Wanneer je echter enkel je vitamine B6 inname dient te verhogen, is het raadzaam om enkel voor een vitamine B6 supplement te kiezen. Overleg dit altijd met een medisch specialist, zoals jouw huisarts.

Wil je meer lezen over het belang van vitaminen? Bezoek dan ook onze pagina met vitamine B8 informatie.

Auteurs