Vitamine B3 informatie

Dankzij de vitamine B3 informatie op deze pagina kom je binnen een handomdraai meer te weten over deze vitamine. En dat is belangrijk! Per slot van rekening vormt deze vitamine een belangrijk onderdeel van alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt om goed te kunnen blijven functioneren.

Allereest beschrijven wij wat vitamine B3 is, waarna we ingaan op hetgeen deze vitamine goed voor is. Vervolgens zoomen we in op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die gelinkt kan worden aan deze essentiële vitamine. Tot slot gaan we in op de veelvoorkomende symptomen van een vitamine B3 tekort en sluiten we deze pagina af door jou te vertellen waar veel van deze vitamine in voorkomt.

Wat is vitamine B3?

Wat is vitamine B3 en meer informatieVeel mensen hebben zichzelf de volgende vraag weleens gesteld: wat is vitamine B3? Wellicht ben jij één van hen die op zoek is naar meer informatie over deze vitamine. We vertellen jou er graag meer over.

Vitamine B3 is een in wateroplosbare vitamine, wat inhoudt dat een overschot jouw lichaam middels de urine verlaat. Een overschot aan deze vitamine komt dus zelden voor. Desalniettemin is een teveel aan deze vitamine per dag binnenkrijgen ongezond. Vandaar dat er een zogeheten “aanvaardbare bovengrens” voor deze vitamine vastgesteld is.

Het is echter wel mogelijk om een tekort aan deze vitamine te hebben. Daar kunnen verschillende factoren aan ten grondslag liggen, waarbij je kunt denken een disbalans in het dieet. Zo’n disbalans kan uiteindelijk leiden tot een vitamine B3 tekort. Voordat we daar meer over beschrijven, lees je eerst hieronder waar deze vitamine goed voor is.

Waar is vitamine B3 goed voor?

Veel processen in jouw lichaam zijn afhankelijk van vitaminen en mineralen. Vitaminen en mineralen zijn immers de bouwstenen van een gezond en goedwerkend lichaam. Maar waar is vitamine B3 goed voor?

Gebleken is dat deze vitamine jouw cellen voorziet van energie en tevens bijdraagt aan een goedwerkend zenuwstelsel. Daarnaast heeft jouw lichaam deze vitamine nodig om gezond haar en een gezonde huid te kunnen waarborgen. Ook zorgt vitamine B3 ervoor dat de aanmaak van vetzuren in goede banen geleid wordt.

Nu we beschreven hebben waar deze vitamine goed voor is, gaan wij onderstaand in op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Hoeveel van deze vitamine heb je iedere dag nodig?

De vitamine informatie op deze pagina zou natuurlijk niet compleet zijn zonder te vermelden hoeveel van deze vitamine je iedere dag nodig hebt. De hoeveelheid aan vitamine B3 (niacine) die je elke dag dient binnen te krijgen, is grotendeels afhankelijk van jouw leeftijd en geslacht. Alsmede kan jouw levensstijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beïnvloeden.

Hieronder vind je een overzicht van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine (bronnen: Voedingscentrum, Gezondheidsraad 2018). Daarbij wordt de leeftijd én het geslacht als uitgangspunt genomen.

Leeftijd / Categorie Aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid
Kinderen
6 tot en met 11 maanden 2 milligram
1 tot en met 3 jaar 4 milligram
4 tot en met 8 jaar 7 milligram
Mannen
9 tot en met 13 jaar 11 milligram
14 tot en met 17 jaar 17 milligram
18 jaar en ouder 15 milligram tot 19 milligram
Vrouwen
9 tot en met 13 jaar 11 milligram
14 tot en met 17 jaar 13 milligram
18 jaar en ouder 12 milligram tot 14 milligram
Bij borstvoeding 17 milligram
Bij zwangerschap 20 milligram

 

Aanvaardbare bovengrens vitamine B3

Let op: een te hoge vitamine B3 inname is ongezond voor jouw lichaam! Overschrijd daarom niet de volgende aanvaardbare bovengrens (bron: Voedingscentrum). Aangezien deze vitamine voorkomt als “nicotinezuur” en “nicotinamide”, wordt daar onderscheid tussen gemaakt.

Leeftijd
(Mannen en vrouwen)
Nicotinezuur dagelijkse
aanvaardbare bovengrens
Nicotinamide dagelijkse
aanvaardbare bovengrens
1 tot en met 3 jaar 2 milligram 150 milligram
4 tot en met 6 jaar 3 milligram 220 milligram
7 tot en met 10 jaar 4 milligram 350 milligram
11 tot en met 14 jaar 6 milligram 500 milligram
15 tot en met 17 jaar 8 milligram 700 milligram
18 jaar en ouder 10 milligram 900 milligram

Nu we de vitamine B3 informatie verrijkt hebben met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid én aanvaardbare bovengrens, lees je onderstaand meer over de veelvoorkomende symptomen die een tekort aan deze vitamine teweeg kan brengen.

Welke vitamine B3 tekort symptomen komen vaak voor?

Om een mogelijk tekort aan deze vitamine zo snel mogelijk te kunnen herkennen en bestrijden, is het zaak om te weten welke symptomen er veelal kunnen voortkomen uit een vitamine b1 tekort.

Denk je dat je een tekort aan deze vitamine hebt? Raadpleeg dan een medisch specialist zoals jouw huisarts. Middels bloedonderzoek kan diegene inzichtelijk maken of je daadwerkelijk een vitaminetekort hebt.

Vitamine B3 tekort symptomen die volgens onafhankelijk onderzoek vaak voorkomen, zijn onder meer:

  1. Diarree, constipatie en braken
  2. Depressieve en neerslachtige gedachten en gevoelens
  3. Hoofdpijn en migraine
  4. Geheugenverlies en niet helder meer kunnen nadenken
  5. Huiduitslag en andere huidproblemen, zoals eczeem en een droge huid
  6. Een moe en futloos gevoel

Waar zit vitamine B3 in?

Stel, er is vastgesteld dat je de inname van deze vitamine moet verhogen. Dan is het tijd om actie te ondernemen! Maar waar zit vitamine B3 in?

Welnu, enerzijds kun je kiezen voor voeding en anderzijds voor supplementen die rijk aan deze vitamine zijn. Vaak vormt de juiste balans tussen beide mogelijkheden de gouden combinatie om een tekort aan deze vitamine snel en effectief te verminderen dan wel te voorkomen.

Wil je jouw dieet aanpassen of aanvullen met voeding of supplementen die veel van deze vitamine bevatten? Overleg dit dan eerst met een voedingsdeskundige, zoals een diëtist.

1. Voeding die rijk aan deze vitamine is

Vitamine B3 informatie over voeding zoals zonnebloempittenEr zijn veel soorten voeding met vitamine B3. We lichten er graag een aantal voor jou uit, zodat je deze makkelijk aan jouw voedingspatroon kunt toevoegen – mits gewenst dan wel noodzakelijk.

Zo kun je denken aan: Tonijn, kip, lever, zonnebloempitten, zalm, bruine rijst, sardines, chiazaad en champignons. Ook rundvlees en pinda’s zijn goede bronnen van deze vitamine.

Lees verder om erachter te komen hoe supplementen met B-vitaminen eveneens een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het tegengaan van een tekort aan deze vitamine.

2. Vitamine B3 supplementen

Naast voeding, zijn er tal van vitamine B3 supplementen verkrijgbaar die je kunt toevoegen aan jouw dieet. Deze supplementen zouden echter enkel als hulpmiddel gezien moeten worden en vervangen niet een gezond en gevarieerd dieet.

Supplementen met vitamine B3 zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zit deze vitamine vrijwel altijd in een kwalitatief hoogwaardig vitamine B-complex, welke doorgaans alle B-vitaminen bevat.

Tevens zijn er supplementen die speciaal gericht zijn op deze vitamine. Overweeg je om een vitamine B3 supplement te gaan gebruiken? Let er dan op dat je kwaliteit boven kwantiteit verkiest en dat je de aanvaardbare bovengrens niet overschrijdt.

Wil je meer lezen over het belang van vitaminen? Bezoek dan ook onze pagina met vitamine B5 informatie.