Alle vitamine B12 informatie

Vitamine B12 informatie

Op deze pagina vind je alle vitamine B12 informatie waar je naar op zoek bent. Eerst beschrijven wij wat vitamine B12 is. Daarna kijken we waar deze vitamine goed voor is.

Vervolgens zoomen we in op de hoeveelheid aan B12 die je iedere dag nodig hebt. We sluiten deze informatieve pagina af door jou inzicht te geven in de supplementen en de voedingsmiddelen die veel van deze vitamine bevatten.

Wat is vitamine B12?

Wat is B12 nu precies?Je hebt jezelf misschien weleens de volgende vraag gesteld: Wat is vitamine B12? Dan ben je niet de enige. Veel mensen zoeken naar betrouwbare informatie over deze in wateroplosbare vitamine.

Aangezien B12 een in wateroplosbare vitamine is, zijn veel mensen in de veronderstelling dat je deze vitamine niet in jouw lichaam kunt opslaan. Dat is niet waar, omdat vitamine B12 (cobalamine) de enige in wateroplosbare vitamine is die je in jouw lichaam kunt opslaan. Doorgaans kan jouw lichaam zo’n 2 à 5 milligram B12 opslaan, wat vooral in jouw lever gebeurt.

Een tekort aan B12 kan eveneens voorkomen. Het is belangrijk om een tekort aan deze essentiële vitamine zo snel mogelijk te verhelpen. Je hebt B12 namelijk nodig om goed te kunnen functioneren – zowel lichamelijk als geestelijk. Lees verder om erachter te komen waar deze belangrijke vitamine precies goed voor is.

Waar is vitamine B12 goed voor?

Vitamine B12 is goed voor tal van lichaamsprocessen. Zo heb je bijvoorbeeld B12 nodig om jouw geheugen goed te kunnen laten werken. Daarnaast zorgt deze vitamine voor een goedwerkend immuunsysteem. Het draagt dus bij aan het weerbaarder tegen virussen en bacteriën zijn.

Tevens is B12 goed voor jouw zenuwstelsel en leidt het tot het verbeteren van jouw energievoorziening. Met andere woorden, deze vitamine zorgt ervoor dat jouw lichaam voldoende energie beschikbaar maakt om naar behoren jouw dagdagelijkse werkzaamheden te kunnen verrichten.

Hoeveel van deze vitamine heb je iedere dag nodig?

Iedere dag heb je voldoende B12 nodig om zowel lichamelijk als geestelijk goed te kunnen functioneren. De exacte hoeveelheid aan B12 die je per dag nodig hebt, is afhankelijk van een aantal factoren. Daarbij kun je denken aan jouw leeftijd en levensstijl.

Hieronder vind je een overzicht van de dagelijkse aanbeveling van vitamine B12 (bronnen: Voedingscentrum, Gezondheidsraad 2018).

Leeftijd / categorie Aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid
Kinderen
0 tot en met 6 maanden 0,4 microgram
7 tot en met 11 maanden 0,5 microgram
1 tot en met 3 jaar 0,7 microgram
4 tot en met 8 jaar 1,3 microgram
Mannen
9 tot en met 13 jaar 2,0 microgram
14 tot en met 18 jaar 2,8 microgram
19 tot en met 50 jaar 2,8 microgram
51 jaar en ouder 2,8 microgram
Vrouwen
9 tot en met 13 jaar 2,0 microgram
14 tot en met 18 jaar 2,8 microgram
19 tot en met 70 jaar 2,8 microgram
71 jaar en ouder 2,8 microgram
Bij borstvoeding 3,8 microgram
Bij zwangerschap 3,2 microgram

Nu we deze vitamine B12 informatie pagina aangevuld hebben met de benodigde dagelijkse hoeveelheid, gaan we onderstaand in op een aantal veelvoorkomende symptomen wegens een tekort aan deze vitamine.

Welke vitamine B12 tekort symptomen komen vaak voor?

Op deze pagina heb je kunnen lezen dat B12 benodigd is voor tal van lichaamsprocessen. Het is daarom niet verwonderlijk dat een tekort aan vitamine B12 in verschillende symptomen kan resulteren. Als je vermoedt dat je een B12 tekort hebt, dan is het raadzaam om contact op te nemen met een medisch specialist. Denk daarbij aan jouw huisarts.

De volgende vitamine B12 tekort symptomen komen vaak voor:

  1. Oorsuizen
  2. Duizeligheid
  3. Vermoeidheid
  4. Tintelingen in ledermaten
  5. Weinig tot geen focus
  6. Geheugenverlies
  7. Hartkloppingen

Tevens is het goed om te benoemen wie er het meeste risico op een vitamine B12 tekort lopen. Dit zijn veelal veganisten, aangezien B12 voornamelijk in dierlijke producten zit. Daarom wordt er geadviseerd dat veganisten extra vitamine B12 supplementen slikken of gebruikmaken van producten met toegevoegde B12.

Waar zit vitamine B12 in?

Vitamine B12 zit in veel verschillende soorten voedingsmiddelen. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen natuurlijke vormen van B12 en synthetische vormen van vitamine B12.

De natuurlijke vormen van deze vitamine komen veelal in drinken en eten voor. Ze zijn bekend als “S-adenosylcobalamine”, “methylcobalamine” en “hydroxycobalamine”.

De synthetische B12 vormen zitten hoofdzakelijk in verrijkte voedingsmiddelen en supplementen. In dat geval wordt B12 voornamelijk als “cyanocobalamine” aangeduid.

1. Voeding die rijk aan deze vitamine is

Vitamine B12 zit grotendeels in dierlijke producten. Denk aan voedingsmiddelen zoals eieren, melk, vlees, melkproducten, vleeswaren en vis.

Maar ook in plantaardige voedingsmiddelen kan B12 zitten. Algen en zeewier zijn twee voorbeelden van plantaardige voedingsmiddelen die rijk aan deze vitamine zijn. Het overgrote deel B12 wordt echter niet goed door je lichaam opgenomen wanneer je kiest voor de plantaardige variant.

2. Vitamine B12 supplementen

Goede vitamine B12 supplementenNaast voedingsmiddelen die rijk aan deze vitamine zijn, bestaan er ook vitamine B12 supplementen.

Deze supplementen zijn zeer geschikt voor diegenen die snel en effectief een tekort aan B12 moeten bestrijden. Let op dat een vitamine B12 supplement niet een gezond en gevarieerd voedingspatroon vervangt.

Een supplement met deze vitamine zou dus puur en alleen gebruikt moeten worden ter aanvulling op gezonde voeding. Dat neemt niet weg dat B12 supplementen ideaal zijn voor bepaalde risicogroepen, zoals veganisten.

Overweeg je om een supplement met deze vitamine te gebruiken? Bespreek dit dan eerst met een voedingsdeskundige. Diegene kan jouw persoonlijke situatie in kaart brengen.

Lees ook onze pagina met informatie over vitamine C, zodat je meer te weten komt over het belang van vitaminen.