Vitamine B11 informatie

Ben je op zoek naar betrouwbare vitamine B11 informatie? Dan hoef je niet verder te zoeken: op deze pagina vertellen wij jou namelijk alles over deze essentiële vitamine. Zo gaan we in op hetgeen deze vitamine is en waar het goed voor is. Vervolgens zoomen we in op de hoeveelheid aan deze vitamine die je iedere dag nodig hebt, omdat dit bij alle vitaminen verschillend is.

Daarna beschrijven wij welke vitamine B11 tekort symptomen er vaak voorkomen, zodat je een mogelijk tekort tijdig kunt herkennen. Tot slot beschrijven wij in welke supplementen en voeding deze belangrijke vitamine te vinden is.

Wat is vitamine B11?

Duidelijke vitamine B11 informatie en weetjesWellicht heb je jezelf – net zoals velen onder ons – weleens de volgende vraag gesteld: wat is vitamine B11? Daar geven wij graag antwoord op. Vitamine B11 (foliumzuur) is een in wateroplosbare vitamine – net zoals alle andere B-vitaminen. Dit betekent dat deze vitamine niet in jouw lichaam opgeslagen kan worden, wat wel het geval is bij in vetoplosbare vitaminen.

Net zoals alle vitaminen en mineralen, is ook deze vitamine cruciaal voor jouw gezondheid. Per slot van rekening zijn mineralen en vitaminen de bouwstenen van jouw lichaam en zorgen ze ervoor dat je zowel mentaal als fysiek in topconditie blijft. Wat deze vitamine precies in ons lichaam bewerkstelligt, lees je hieronder.

Waar is vitamine B11 goed voor?

Stel, je wilt één of meerdere supplementen met vitaminen kopen. Dan is het natuurlijk zaak om eerst te weten wat ze in jouw lichaam teweeg brengen. Dus waar is vitamine B11 goed voor? Welnu, deze B-vitamine zorgt er allereerst voor dat het homocysteïnegehalte in jouw bloed gereduceerd wordt. En daarmee wordt de kans op hart- en vaatziekten verkleind.

Tevens is deze vitamine goed voor het waarborgen van een goedwerkend immuunsysteem en zenuwstelsel. Maar dat is niet alles… Deze in wateroplosbare vitamine draagt immers eveneens bij aan een gezonde groei van een ongeboren én pasgeboren kindje. Tot slot zorgt vitamine B11 ervoor dat de vorming van rode bloedcellen naar behoren verloopt.

Het moge duidelijk zijn dat deze vitamine een belangrijke rol speelt in jouw gezondheid. Daarom is het noodzakelijk om iedere dag voldoende van deze vitamine binnen te krijgen. Lees verder om erachter te komen hoeveel precies.

Hoeveel van deze vitamine heb je iedere dag nodig?

Eerder op deze pagina heb je kunnen lezen dat het belangrijk is om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen. Maar hoeveel vitamine B11 heb je iedere dag nodig? Dat hangt van een aantal factoren af, zoals jouw levensstijl en jouw leeftijd.

Onderstaand vind je een overzicht van de dagelijkse aanbeveling van vitamine B11 (bronnen: Voedingscentrum, Gezondheidsraad 2018).

Leeftijd / categorie Aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid
Mannen en vrouwen
6 tot en met 11 maanden 60 microgram
1 tot en met 3 jaar 85 microgram
4 tot en met 8 jaar 150 microgram
9 tot en met 13 jaar 225 microgram
14 tot en met 17 jaar 300 microgram
18 jaar en ouder 300 microgram
Vrouwen
Bij borstvoeding 400 microgram
Bij zwangerschap 400 microgram

Nu we deze vitamine B11 pagina verrijkt hebben met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, gaan wij hieronder nader in op de symptomen die vaak voortkomen uit een tekort aan deze vitamine.

Welke vitamine B11 tekort symptomen komen vaak voor?

Informatie over vitamine B11 tekort symptomenOm tijdig actie te kunnen ondernemen en een mogelijk vitaminetekort te verhelpen, is het handig om te weten welke symptomen er aan een bepaald tekort gelinkt kunnen worden.

Vermoed je dat je een vitamine B11 tekort hebt? Neem dan contact op met jouw huisarts – diegene kan immers aan jouw bloedbeeld zien of je daadwerkelijk een tekort aan deze vitamine hebt.

De volgende vitamine B11 tekort symptomen komen volgens wetenschappelijk onderzoek doorgaans veel voor:

  1. Vermoeid en futloos gevoel
  2. Bloedarmoede
  3. Verlaagde weerstand en vatbaarder voor griep en virussen
  4. Plotselinge afname van het lichaamsgewicht
  5. Darmproblemen, zoals kramp en gasvorming
  6. Verminderde focus

Waar zit vitamine B11 in?

Is het noodzakelijk dat je de inname van deze vitamine moet ophogen? Dan kan het zijn dat je jezelf de volgende vraag gesteld hebt: waar zit vitamine B11 in? Een goede vraag! Je hebt in grote lijnen de keuze uit twee mogelijkheden.

Ten eerste kun je jouw dieet aanvullen met de juiste supplementen met vitamine B11. Ten tweede is het verstandig om jouw dieet te verrijken met voeding die veel van deze vitamine bevat.

In het laatste deel van deze pagina lees je meer over beide opties.

1. Voeding die rijk aan deze vitamine is

Gezonde en natuurlijke voeding is zeer effectief wanneer het aankomt op het tegengaan of het bestrijden van een vitaminetekort. Per slot van rekening zitten de juiste voedingsmiddelen boordevol vitaminen en mineralen.

Voeding met vitamine B11 aan jouw voedingspatroon toevoegen is daarom een doeltreffende wijze om een tekort aan deze vitamine te reduceren. Voeding die veel van deze vitamine bevat, is onder andere: Peterselie, quinoa, postelein, aardbeien, sesamzaad, spruitjes, lever en spinazie. Maar ook zonnebloempitten, soja en lever zijn uitstekende voedingssoorten met veel vitamine B11.

2. Vitamine B11 supplementen

Naast voeding zijn er alsmede vitamine B11 supplementen die ervoor kunnen zorgen dat je jouw inname van deze vitamine kunt verhogen. Supplementen met vitamine B11 zijn in allerlei soorten verkrijgbaar. Denk daarbij aan capsules, tabletten, oplosbare poeders en vitamine B-complexen.

Een vitamine B-complex bevat, zoals de naam al doet vermoeden, alle of het grootste deel van de B-vitaminen. Is het echter noodzakelijk om enkel jouw vitamine B11 inname te verhogen? Kies dan idealiter voor een supplement die alleen deze vitamine bevat.

Overleg dit altijd eerst met een voedingsdeskundige of een arts. Zij kunnen jouw persoonlijke situatie inzichtelijk maken en deze als uitgangspunt nemen voor de te gebruiken supplementen.

Wil je meer lezen over het belang van vitaminen? Bezoek dan ook onze pagina met vitamine B12 informatie.